Ohi kuultu keskustelu

22.08.2021

A: Onkohan oikeasti pahoja ja hyviä ihmisiä. Mitä ajattelet?

B: Eiköhän meis kaikis ole vähän molempia.

A: Mutta ensin pitäis kai määritellä, mitä on paha tai hyvä. Tai ainakin toinen, jos ne on vastakkaisii. Mikä tekee ihmisestä pahan?

B: Pahat teot kai. Jos tuottaa jollekin toiselle kärsimystä.

A: Ohkohan noin? Mites sotilas, joka tappaa? Tai lääkäri, joka ottaa letkut irti? Tai tuomari, joka riistää joltain vapauden ja passittaa vankilaan? Onks ne pahoja ihmisiä?

B: Totta. Nehän toimii käskystä ja hoitaa velvollisuuksiaan. Ei kai se paha teko sit itsessään tee ihmisestä pahaa. Hyvätkin ihmiset voi tehdä pahoja tekoja näköjään.

A: Oisko se niin, että pahaks teko tulee, jos oikeasti haluaa pahaa toisille?

B: Joo, vois se olla noin. Eli pahuutta on jo se, kun ajattelee haluavansa pahaa toisille.

A: Mitenhän toi toimii politiikassa. Voisko puolueista sanoa jotain? Nehän riitelee koko ajan.

B: Vasemmisto haluaa ottaa rahaa rikkailta ja antaa köyhille. Eiks se tuota kärsimystä rikkaille?

A. No joo, tai ne kokee sen ehkä niin. Mutta toisaalta jäähän niille viäl ihan riittävästi, joten ei ne nyt siitä oikeasti kärsi silleen fyysisesti. Ei kai vasemmisto tällä pahaa tarkoita. Enempi kai kysymys on oikeudenmukaisuudesta.

B: No vihreät nyt ei ainakaan halua pahaa kenellekään, jos ne haluaa vain puolustaa luontoa. Vai mitä?

A: Ei kai sit. Mut entäs oikeisto tai kokoomus? Nehän haluu ottaa köyhiltä tukia pois, et ne menis töihin. Eiks se ainakin aiheuta kärsimystä, kun rahat ei enää riitä kunnolla just mihinkään?

B: Varmaan joku jättää laiskuuttaan menemättäkin töihin, mut osuuhan se taas sellaisiinkin, jotka ei vaan saa töitä tai ei pysty. Eiks ne sit ainakin kärsi?

A: Kärsii, kärsii. Joten kyllä siinä vähän sellaista pahuuttakin on takana, jos ton tietää.

B: Entäs noi persut?

A: Auts. Niiden tarkoitushan on just tuottaa kärsimystä joillekin tietyille. Se taitaa olla ihan niiden politiikan keskeinen idea. Ainakin kun lukee niiden juttuja. Taitaa aika moni olla ollu jo syytteessäkin.

B: Ja vasaralla huitovat toisiaan päihin.

A: Nythän tää uus puheenjohtajaki sanoo, et Afganistaniin vois jättää porukkaa tapettavaks, vaikka suunnillee kaikki muut pelastais niin paljon ku viel ehtii. Edellinen puheenjohtajakin sanoi, et Välimereen ois parempi jättää ihmisii hukkumaan ja tais se fantisoida homojen ampumisestaki.

B: Joo, kyllä toi kertoo aikamoisesta pahuudesta, kun ne joka välissä haluaa kiusata muita ja aiheuttaa kärsimystä toisille. Sit, jos joku muu haluuki tehdä jotain hyvää, se onki moraaliposeerausta tai hyvesignalointia niiden puheissa.

A: Kumma, ettei täst sen enempää puhuta julkisuudessa. Aika vähällä selviävät.

B: Joo, sitä mäkin olen ihmetelly. Politiikan toimittajatki kehuu onnistuneesta sometaktiikasta kun levittävät valheita ja kiusaavat muita.

A: Saas nähdä tuleeko muut perässä.

B: Toivottavasti ei.