Oikeustajun venytysharjoitus

29.01.2019

Pohdiskellaanpa hieman tilannetta, jossa joku (A) tilaa toimeksiannon palvelun järjestäjältä (B), joka teettää palvelun alihankintana tuottajalla (C). Tapahtuu virhe. Kuka on vastuussa virheestä?

Esimerkki 1.

Mökkiläinen (A) tilaa metsänomistajalta (B) hirsiä uuden saunan rakentamiseen. Metsänomistaja kaataa puut ja tilaa sahauksen sahurilta (C). Metsä, josta puut on kaadettu, on entistä sotatoimialuetta ja puissa saattaa olla vielä kranaatin sirpaleita piilossa rungon sisällä. Kuka korvaa sahanterän rikkoontumisen kranaatin sirpaleesta?

Oikea vastaus = A

Esimerkki 2.

Veneilijä (A) on jäsen pursiseurassa (B) , joka järjestää veneiden noston syksyllä ja tilaa nosturin yrittäjältä (C). Noston yhteydessä veneen pukki menee rikki. Kuka on vastuussa rikkoontuneesta pukista?

Oikea vastaus = A

Esimerkki 3.

Kansalainen (A) tilaa taksin välitysfirmalta (B), joka käyttää alihakintana yrittäjää (C). Taksiyrittäjä ajaa jalankulkijan päälle suojatiellä. Kuka on vastuussa jalankulkijan loukkaantumisesta?

Ei ainakaan A, tuskin B, joten ilmeisesti C

Esimerkki 4.

Heikkokuntoisen vanhuksen (A) omaiset pyytävät kuntaa (B) järjestämään ympärivuorokautisen hoidon, jonka kunta tilaa hoiva-alan yritykseltä (C). Tapahtuu hoitovirhe ja vanhus kuolee. Kuka on vastuussa?

Oikea vastaus = B, ainakin peruspalveluministerin ja pääministerin lausuntojen perusteella.