Omistaja kerää voitot
Oikeastaan kumma, että näistä yritysjäteistä Facebook ja kumppanit käytetään nimitystä teknologiayhtiöt. Yksikään ei ole noussut kukoistukseen keksimällä jonkun teknologisen vempaimen. Tietotekniikkaa ovat kehittäneet ihan muut firmat. Nämä 'teknologiayhtiöt' eivät myy tekniikkaa. Niiden ansaintalogiikka on ihan muuta.
Somejätit myyvät tietoa. Ja sen ne saavat ilmaiseksi. Ihmiset jakavat elämäänsä kiltisti ohjelmistoalustoilla ja nämä 'teknologiayhtiöt' myyvät ilmaiseksi saatua ahkerien somemuurahaisten yksityisyyttä mainostajille.
Pikkuhiljaa on herätty huomaamaan, että tuo touhu ei noudata kapitalismin ikiaikaista lakia: ostetaan halvalla ja myydään kalliilla.
"Kuluttajan yksityisyys oli muuttunut rahan korvikkeeksi, valuutaksi."
Ihmisten elämä taitaa olla aika arvotonta, jos kerran siitä ei mitään tarvitse maksaa. Ainakaan nämä eivät itse sitä arvosta, kun jakavat sitä ilmaiseksi. Tai no, saavat tietysti vastineeksi katsella kissavideoita tai muuten tyydytystä omahyväiselle sielulle. Muuta valuuttaa tähän ei tarvita. Vähän kuin ennen vanhaan oravannahkat.
Mutta hetkinen, mietitäänpäs vähän. Perinteiseen kapitalismiin kuuluu siis se, että ostetaan rahalla jotain ja myydään eteenpäin voitolla; oli se sitten tavaraa tai työtä sen tavaran tuottamiseksi. Jostainhan tuo ketju alkaa. Ei tavaraa synny itsestään ilmasta.
Siihen tarvitaan
raaka-aineita. Jonkun pitää
ihan aluksi kaivaa raaka-aineet maasta. Pitääkös siitä sitten
maksaa? Ei tarvitse. Riittää kun omistaa maan. Maan kun omistaa,
niin saa ilmaiseksi kaivaa raaka-aineet siitä.
Eli ei se teknologiayhtiöiden ansaintalogiikka nyt niin paljon eroa perinteisestä kapitalismista. Voisi vetää johtopäätöksen, että kun maanomistaja omistaa maansa raaka-aineet niin teknologiayhtiöt someihmisten elämän. Ilmaiseksi ne saa ja voitot on sen mukaisia.