Onko Trump mutiainen?

11.04.2020

Covidiootin (eli virusepidemian rajoituksille keskisormea näyttävän henkilön) prototyyppi on Donald Trump. Covidiootilla on kaksi ominaista piirrettä. Hän ei itse suostu rajoituksiin, koska "et sä mua määrää". Toiseksi hän syyttää aina muita ongelmista.

DT suosittelee hengityssuojainten käyttöä muille, mutta ei itse laittaisi maskia naamalleen, koska se näyttäisi typerältä. DT vähättelee uhkaa ensin ja viivastää toimia, mutta haukkuu sitten WHO:n kun pökäle on pöksyissä.

DT ilmaisee meille sen, miksi kollektiivinen vastuu loistaa poissaolollaan individualistisen länsimaisen kulttuurin ytimestä.

Meilläkin helppo haukkua kaikkia mahdollisia tahoja suojavarusteiden puutteesta, vaikka viruksen leviäminen johtuu jokaisen yksittäisen ihmisen käyttäytymisestä.

Vaikka lääkärit kertovat, että:

"Toivomme sairaalalla kovasti sitä, että ihmiset noudattaisivat rajoituksia, jotta ongelmia ei syntyisi."

ja toiset asiantuntijat kertovat, että:

"Parasta on kuitenkin pyrkiä pysyttelemään mahdollisimman kaukana muista."

... niin pari päivää ennen pääsiäistä, kun kevään lämpö ensimmäisen kerran tuntuu poskilla, kerrostalon rappukäytävästä kuuluu iloista puheensorinaa, iäkkäämmänpuoleiset asukkaat järjestävät parkkipaikalla kimppakyytejä ostoksille ja lenkkipolut täyttyvät.

Pessimisti voisi ennustaa piikkiä tartuntatilastoihin heti pääsiäisen jälkeen, jos keskimääräinen tartunta-aika on se noin 5 päivää. Kuolemantapaukset tulevat sitten viikon parin viiveellä.

Kollektiivisen vastuun puuttuminen johtunee epävarmuuden sietokyvystä tai siis sen puutteesta. Epävarmuus syntyy kun ihminen kokee, että ei voi vaikuttaa mihinkään. Mitäpä yhden pienen ihmisen tekemiset vaikuttaisivat näin megalomaanisessa ongelmassa? Ihminen kokee itsensä yhtä pieneksi kuin se vitsin maailman pienin eläin eli mutiainen, joka elää satiaisen munissa.