Onneksi tarjoilu pelaa

21.09.2021

YLE marssitti ETLA:n johtajan Aki Kangasharjun eilen illan jokaiseen uutislähetykseen haukkumaan hallitusta ja sanomaan, että valtion velanottoon sisältyy arvaamattomia riskejä. Arvaamattomia??? Mitä virkaa on taloudellisella tutkimuslaitoksella, jos sen aikaansaannos on kertoa, että joku taloudellinen toimi aiheuttaa jotain arvaamatonta? Eikös sen tehtävänä ole juuri poistaa aiheet arvauksille?

Ilmastotutkijat sen sijaan eivät jätä mitään arvailujen varaan. On tiedetty jo kauan, miten käy, ja mistä se johtuu eli talousjärjestelmän ja elämäntavan vinoutumasta. YK:n uusin raportti kertoo, että ilmastotoimet ovat pelkkiä lupauksia.

"YK:n raportti kuitenkin toteaa, että vuoteen 2030 mennessä globaalien ilmastopäästöjen määrä ei suinkaan vähene vaan kasvaa vuoden 2010 tasosta 16 prosenttia.

Johtopäätös on siten se, että maailma on menossa kohti katastrofaalista 2,7 asteen lämpenemistä, totesi kokouksessa puhunut YK:n pääsihteeri António Guterres."

Mutta vaikeahan se on sulattaa, koska se tarkoittaisi, että juuri minun pitäisi luopua jostain ja muuttaa elämäntapaani jotenkin. Siksi reaktiot näihin uutisiin ovat kieltäminen ja tutkimusten mitätöinti.

Vai mitä tällaisesta kommentista pitäisi ajatella, kun Hesarin jutussa yritetään kertoa, että jonkun oma kokemus Suomen metsien lajikadosta (avohakkuualue kuhisi elämää, kun kävin siellä) voi olla toisenlainen kuin tutkittu tieto :

"Myöhemmin tuli onneksi selluteollisuus, jolle kelpasi huonolaatuinenkin puu."

Ajatus laukkaa omiin sfääreihinsä. Kun kysymys on lajikadosta, niin suurin osa jutun kommentoijista kirjoittaa silti ilmastonmuutoksesta ja metsänhoidon taloudellisesta merkityksestä. Se saattaa juuri kertoa pahasta ahdistuksesta, jota paetaan kieltämällä todellisuus.

Länsimainen ihmiskunta elää nyt sellaista kriisiä, että oksat pois. Se ei vain kykene vielä oikein itse tiedostamaan sitä. Se näkyy siinä, että julkisessa keskustelussa elää rinnakkaisia ja ristiriitaisia tarinoita, joiden yhteyttä ei haluta nähdä. Laiva on menossa karille, mutta pääasia on, että tarjoilu pelaa.