Oodi tylsälle elämälle

06.08.2021

Meillähän on näitä viheliäisiä ongelmia. Pandemia kurittaa, eikä näytä hellittävän. Ympäristökatastrofeja pukkaa. Mikä siis neuvoksi?

Jos katsotaan vaikka ilmastonmuutoksen torjuntaa, niin keinoja monenlaisia on esitelty. Sähköautoja, uusiutuvaa energiaa, ydinvoimaa lisää, että päästöjä saadaan alas. Mutta riittäävätkö ne ja ennen kaikkea onko aikaa odotella, että muutosta tulee?

Jonkun verran on jo saatu aikaankin kun länsimaissa päästöjä on saatu hillittyä. Mutta aika näpertelyä se vielä on kun asiat laitetaan oikeisiin mittasuhteisiin. Mikä siis jouduttaisi kehitystä vikkelämmin.

Kas tässä ratkaisu: tylsä elämä.

Sen voi panna täytäntöön vaikka heti. Eikä maksa mitään. Päästöt vähenee dramaattisesti aika nopsaan kun kulutus tipahtaa ja liikkuminen lopahtaa. Eikä sen tarvitse olla edes niin tylsää. Luova ihminen keksii kyllä mielekästä puuhaa aina.

Nyt pitäisi vain saada viestintään uusi vaihde päälle ja keksiä tylsälle elämälle raflaavampi nimi. Siis ei lockdown. Sanotaanhan köyhien kyykyttämistäkin 'sopeuttamiseksi'. Palkkojen alennus ja työehtojen heikentäminen on 'talouden rakennemuutosta'. Eiköhän viestintänerot keksi sopivat sanat saada ihmiset vakuuttuneeksi, että tylsä elämä onkin kivaa. Vähän kuin hygge. Tai kalsarikännit. Downshiftaaminen on jo vähän passé. Joku voisi säveltää oodin tylsälle elämälle.

Ei tarvita hiilitulleja, eikä ympäristöveroja. Bensaveroa voisi jopa alentaa niin persutkin olisi tyytyväisiä. Ajakoon ne autoillaan.

Jos kulutus vähenisi radikaalisti niin eipä sitä palkkaakaan tarvitse niin paljoa. Palkanalennuksethan tyydyttäisivät oikeistopuolueita ja elinkeinoelämää myös. Sitähän ne on vonganeet iät ajat. Tietenkin joidenkin yritysten myynti romahtaa, mutta siihen sitten vain sopeutumaan tai alaa vaihtamaan. Sehän on monella joka tapauksessa edessä.

Parasta tässä olisi se, että tähän ei tarvita edes poliittista ohjausta. Ihan sama kuka hallituksessa. EK, EVA, ETLA ja SY kyllä hetken pyörittelisi silmämuniaan, mutta eivät voisi muuta kuin sopeutua nekin. Ihan hyvä siitä tulisi. Eiköhän aloiteta heti.