Osinkoja saastuttamisesta

29.08.2020

Talousliberaali ja perioikeistolainen ajatuspaja Libera väläyttää uusvanhaa keinoa päästöjen hillitsemiseen: haittaverot. No, ei tosiaankaan mikään omaperäinen ehdotus. Pajan ehdotuksen takaa paljastuu tietenkin veronalennusvaatimukset ja kaikenlaisen taloudellisen toimeliaisuuden lisääminen, joten päästöjen ja muiden ympäristöongelmien kasvuahan siitä seuraa.

Haittaveron vaikutuksen uskotaan jakaantuvan tasaisesti riippumatta lompakon paksuudesta. Tosiasiassa ne, joilla fyffeä riittää, maksavat kiltisti haittaverot ja nauttivat kulutuksen tuomasta mielihyvästä kuten ennenkin. Ne taas, joilla lompakon pohja jo näkyy, jättävät ostamatta sen ekologisemmankin vaihtoehdon. Haittavero ei nyt vaan toimi.

Libera ehdottaa, että ekologisesti haitallisia tuotteita verotetaan enemmän, josta seuraa, että valtion verotulot kasvavat. Saastuttajat siis pitävät tästä huolen. Jotta systeemi olisi kustannusneutraali, niin samalla voisi laskea muita veroja (kuten ansiotulo-, heh heh).

Sitten tämä: jos haittaverokertymä on tarpeeksi suuri, kansalaisille voisi jakaa osinkoa veron tuotoista.

"Osinkorahan laittaminen kiertämään voisi vauhdittaa sisämarkkinoita. Jos haittavero tekisi ekologisemmista tuotteista edullisempia, kohdistuisi kulutus ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin."

Toisin sanoen kun ensin maksetaan osinkoja saastuttamisesta, niin sitten niillä rahoilla voisi muka ostaa vähemmän saastuttavia tuotteita. Liberan heput pitävät meitä ihan pöljinä.