Oudot aikuiset

05.10.2020

"Miksi aikuiset käyttäytyvät kuin lapset?"

, pohtii professori Janne Saarikivi kolumnissaan.

Toisaalla toimittaja Tanja Vasama:

"Me länsimaisten yhteiskuntien kasvatit olemme maailman mittakaavassa omituisia ilmestyksiä."

Kun nuo länsimaisten yhteiskuntien kasvatit ovat ottaneet haltuunsa maapallon koko ekosysteemin omiin tarpeisiinsa, yhdessä nämä kaksi kertovat siitä, että tuota kehitystä johtaa pieni ryhmä omituisia aikuisia, jotka käyttäytyvät kuin vastuuttomat kakarat. Jäljet ovat sen mukaisia.

Ihmisjoukkojen hallinta onnistuu parhaiten kun heidät redusoidaan normi-ihmisiksi. Silloin samat säännöt saadaan toimimaan kaikille ilman suurempia mutinoita. Mitä moninaisempi joukko on, sitä työläämpää on keksiä ohjeita ja sääntöjä, jotka sopisivat kaikille. Kannattaa siis luoda mielikuva siitä, että kaikki ovat samanlaisia.

Tanja Vasaman kertoma selvitys kuvaa sitä, että valtaosa tutkimuksesta olettaa, että ihmiset mahtuvat tuon normin sisään. Se on Weird eli "Western, Educated, Industrialized, Rich ja Democratic".

Janne Saarikivi taas kertoo, että tuon jo rajatun joukon sisään yritetään vielä tunkea normityyppi, joka on infantilisoitu "kehityspönttöilypeppuleikkeihin" pakotetuksi aikuiseksi kakaraksi.

Samaa infantilisoitumista on havaittavissa poliittisten toimijoiden keskuudessakin, kun joidenkin kansaa edustavien henkilöiden toiminta muistuttaa enemmän koulukiusaajan käytöstä kuin vastuullista aikuista. Eniten näitä tuntuu olevan siinä "et sä mua määrää"-puolueessa. Onpa yhden ison maan kansastakin puolet sitä mieltä, että kansaa johtamaan tarvitaan 5-vuotiaan tasolla oleva itkupotkuraivareita esittävä twiittailija.

Surutonta kertomaa maapallon tulevaisuuden näkymistä.

Janne Saarikiven sanoin:

"Jos haluamme ratkaista aikamme ongelmat, on jätettävä lapsuus taakse."

Vähän hankalaksi sen tekee kun sitä yrittää vaatia ja saa pippurisumutetta silmille. Sumuttamalla normi-ihmisiksikö?