Päivystävät uusliberalistit

12.08.2020

Mitä tahansa maassa tapahtuukaan media kiikuttaa jonkun pääekonomistin kertomaan, miten asiat pitää hoitaa. Nyt talouselämän lobbausjärjestö EK ehdottaa myös koronakriisiin hoitoon omaa ratkaisuaan: koronaneuvosto. Eivät näet luota valtionhallinnon kykyyn hoitaa kriisejä hallituksen ohjaamana. Heidät on sivuutettu, koska oma edustuspuolue ei päässyt joukkoon päättämään asioista.

Miksi juuri elinkeinoelämän etujärjestö haluaa laittaa kortensa kekoon? Eivätkö kaikki ole huolissaan kansan hyvinvoinnista mukaan lukien taloudellinen tilanne? Ovatko ekonomistit oikeasti huolissaan ihmisten terveydestä ja osoittavat näin auttamishalua sydän täynnä myötätuntoa kärsiviä kohtaan? Vai olisko kuitenkin joku taka-ajatus?

Huolissaan ovat varmaan, mutta viran puolesta ehkä kuitenkin edustamansa joukon jäsenten lompakon paksuudesta. Ei kai muuta voi odottaakaan? Nyt ilmeisesti kokevat olevansa kuin kaveriporukasta pois heitetty hylkiö.

"Ritakallio perustelee ehdotusta tarpeella lisätä suomalaisten yhteistyötä. Neuvosto ehdottaisi nopealla rytmillä ketteriä ja kohdennettuja toimenpiteitä epidemian hallitsemiseksi.

- Nyt kriisin hoito on ollut hyvin siilomaista. Elinkeinoelämän näkökulmasta katsottuna vuorovaikutusta on ollut hyvin vähän."

Kun muut reitit koetaan tukituksi, pitää keksiä uusia. Neuvostoon pitää siksi ujuttaa myös elinkeinoelämän edustaja ja jottei kuulosta liikaa lobbaamiselta pitää sinne laittaa myös työntekijöiden edustaja. Tasapaino säilyy.

Selvin merkki vaikuttamisyrityksestä on voimakas puhe maskisuosituksista, kuten tuossakin haastattelussa. Tarkoitus on varustaa kansa maskeilla, jotta taloudellinen toimeliaisuus palautuu taas 'kasvu-uralle'. Voisivat kyllä ehdottaa myös osallistuvansa maskien kustannuksiin sitä myötätuntoa osoittaakseen.

Onkohan EK:lla tai jollakin sen sidosryhmällä joku paja, josta käsin masinoidaan myös somekeskusteluihin lobbareita kommentoimaan? Eriarvoisuusvarastossa tuntuu ainakin olevan aina joku päivystävä uusliberalisti vänkäämässä vuorollaan näkemyksiään joka keskusteluun. Sinänsä hassua olla tuossa ryhmässä mukana, kun uusliberalistille tavoite on juuri eriarvoisuus. Yleensä se johtaa jossain vaiheessa ryhmästä poistamiseen kun sallitut keinot on käytetty, mutta ei aikaakaan kun taas uusi hyppää kehiin.