Parveketupakoitsijaministeri

14.07.2021

On se vaan järkyttävää todeta, että aikuiset ihmiset eivät osaa keskustella edes telkkarissa kaiken kansan edessä. A-studiossa oli laitettu vastakkain keskustan ministeri J. Leppä ja vihreiden edustaja E. Kari. Aiheena tietysti EU:n uusi ilmastopaketti, jossa edellytetään tiukempia toimia ilmaston lämpenemisen ja luontokadon torjumiseksi.

Pari taustafaktaa:

  • Suomi on EU:n jäsen eli sitoutunut EU:n kaikille jäsenmaille yhteisiin pelinsääntöihin.
  • Suomi on sitoutunut moniin kansainvälisiin sopimuksiin mm. Pariisin ilmastosopimukseen.
  • Suomella on omaa päätösvaltaa monilla aloilla mm. energian käyttö ja metsäpolitiikka.
  • EU:n ilmastopaketti on vasta EU:n komission ehdotus eli siitä päättävät kaikki jäsenmaat yhdessä. Ja erikseen itse niiltä osin kuin sitä sovelletaan. Ihan niin kuin tuore elvytyspakettikin.

J. Leppä sanoo, että ilmastopaketti siirtää päätöksentekoa Suomelta EU:lle. Miten niin, jos se on vasta ehdotus? Ihan sama, vaikka E. Kari moneen kertaan sanoo, että päätöksenteko metsäpolitiikasta säilyy Suomella. Toimittajakaan ei tätä hyväksy, vaan vänkää moneen kertaan, että siirtyykö se päätöksenteko nyt EU:lle. No ei siirry (kts. yllä).

E. Kari yrittää sanoa, että Suomi on sitoutunut moniin kansainvälisiin sopimuksiin, jotka velvoittavat, mitä Suomessa pitäisi päättää. Kuunteleeko J. Leppä? No, ei. Kysyykö toimittaja, mitä mieltä J. Leppä on tästä? No, ei.

J. Lepän asenne on kuin parveketupakoitsijalla kerrostalossa, jossa se on kielletty. Joo, on yhteisiä pelinsääntöjä, mutta eivät ne minua koske. "Et sä mua määrää."

Ei tällaista keskustelua pitäisi käydä tuolla tasolla. Mihin tällä pyritään? Poliitikot ja toimittajat olettavat, että kansa on tyhmää, eikä vaadi kunnollista dialogia. Silloin pönkitetään jo olemassa olevia asenteita, eikä pyritäkään muutokseen.

Kannattaisi lukea tämä Leena Vilkan kolumni. Siinä on selkeästi ja vahvasti kerrottu, mikä mättää. Vilkka peräänkuuluttaa juuri ajattelun muutosta. Kolumnin kommenteista ja yleisesti julkisen keskustelun tasosta päätellen se taitaa olla turhaa.