Perustulon valtiolliset hautajaiset

10.02.2019

Perustulokokeilu ei lisännyt työllistymistä, kerrotaan uutisissa. Olisiko sitten pitänyt? Eikös perustulon tarkoitus ollut sieventää tukiviidakkoa ja poistaa tarpeeton ihmisten kiusaaminen pompottelemalla heitä luukulta luukulle ja patistelemalla heitä jonninjoutaville kursseille, joista ei työllistymisen suhteen ole mitään hyötyä muutenkaan? Hyvinvointiahan se parantaisi, niin kuin kokeilun tuloksistakin voi päätellä.

Ei, ei tästä ole kysymys, vaan siitä, että työttömille ei saa jakaa ilmaista rahaa. Ilmaisuus on aika outo käsite rahan liikkeille kun se yleensä tarkoittaa maksuttomuutta. Rahaa voi ostaakin kyllä, kuten kolikonkeräilijät tietävät. Perustulon idean tuntevat taas tietävät, että se on samaa rahaa, jota työttömät saisivat erilaisina tukina muutenkin.

Vaikka perustulokokeilun tulokset ovat vielä epävarmoja, kuten tutkijatkin kertovat, niin tuloksista revitään kuitenkin isoille otsikoille vain tämä yksi asia, joka ei itse asiassa kerro vielä mitään. Työllisyys ei parantunut eikä heikentynyt kokeiluun osallistuneilla sen enempää kuin muillakaan. Tulkinta on kuitenkin: "kun ilmainen raha ei motivoinut työttömiä töihin niin se oli viimeinen naula perustulon arkkuun". Hautajaiset voivat alkaa.

Ilmeisesti samat ihmiset, jotka möykkäävät netissä ilmaisen rahan kylvämisen moraalittomuudesta, julistavat, että köyhien ei tulisi hankkia lapsia kun eivät osaa hallita omaa talouttaankaan. "Sehän on niin yksinkertaista, että pitää vain menot pienempinä kuin tulot." Nämä talousviisaat haluaisivat myös irtautua itse aiheutettujen terveysongelmien kustannusten maksajan roolista, jolloin huonoista elämäntavoista kärsivät saisivat itse kustantaa omat hoitokulunsa. Omat hautajaisensahan joutuvat vielä itse maksamaan, kai.

Elämme ristiriitaisessa maailmassa. Pahuus pilkistelee piilostaan päivä päivältä rohkeammin.