Petoa pelkäävät setämiehet

20.06.2021

Hellettä pukkaa. Ennustavat, että ennätyksiäkin saataisiin taas. Voi sitten paukutella henkseleitä, koska ihan omaa ansiotahan tuo lämpö on. Kulutusjuhlan kruunu.

Hesarin toimittaja Paavo Rautio puolustelee markkinataloutta, joka kiistatta on ollut ilmastonmuutoksen pääveturi. Ei kuulemma enää ehtisi oikein laittaa markkinataloutta isoon remonttiin, jota jotkut takkutukat ja hipit vaativat.

"Idealistisimmat ilmastoaktivistit ovat väittäneet, että ilmaston pelastaminen vaatisi talousjärjestelmän isoa remonttia. Siihen ei ole enää aikaa ja markkinatalous kyllä muuttaa nopeastikin suuntaansa, jos sitä ruokitaan oikeilla taloudellisilla houkuttimilla. "

Hän ei ilmeisesti ole kuunnellut ihan loppuun asti tuota viestiä, koska ei avaa minkälaisesta remontista olisi kysymys ja miksi aika ei sille riitä. Myöntää kuitenkin, että aikamoinen peto se markkinatalous on, kun sitä pitää ruokkia oikealla tavalla, että ei ihan mahottomaksi käy.

Aika nopea vaikutus oli kyllä koronapandemialla, joka simuloi oivasti tuota remonttia. Päästöt kutistuivat alta aikayksikön kun markkinavoimille laitettiin suitset. Helppoahan se oli, kun varsinaisesti ei kenenkään tarvinnut tehdä mitään. Kunhan istui kotona ja jätti auton parkkipaikalle seisomaan. Siitä mallia toimittajallekin omaan remonttiin.

Mallia näyttivät myös Elokapina-nuoret istumalla keskellä katua muistuttamassa siitä, mistä nämä helle-ennätykset on peräisin. Kaikki eivät tien tukkimisesta tykkää, kun ei pääse autolla kulkemaan. Sekös kismittää setämiehiä, kun ne takkutukkaidealistit pääsevät uutisiin. Monet heistä haikaileekin hallituksen pikaista remonttia, jotta viisaita päätöksiä voisi taas tehdä. Pikkutytöt voisi korvata setämiehillä. Heillä kun on enemmän sitä kokemusta.

Kokemushan tarkoittaa sitä, että on oltu mukana kuvioissa pitkään. Sopii kuitenkin kysyä, että miksi eivät sitten ole tehneet niitä viisaita päätöksiä aikanaan. Taisi jäädä päätökset tekemättä, kun se peto uhkasi puraista.

Markkinatalous menee remonttiin, kun kansalaiset päättävät yhdessä lopettaa kulutusjuhlat. Ei siihen tarvita sen kummempia päätöksiä poliitikoilta. Se petokin muuttuu lauhkeammaksi, jos sille antaa vähän kevyempää ruokaa. Ties vaikka pärjäisi ihan kasvisruoalla.