Pohdintaa vesilasista

22.09.2019

Onko vesilasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?

Klassinen kysymys, jolla selvitetään vastaajan asenteita: oletko optimisti vai pessimisti? Kukapa haluaisi olla näinä aikoina pessimisti, joten ihminen pakotetaan positiivisuuden muottiin. Vaihtoehdottomuudella luodaan hegemoniaa omille pyrkimyksille. Ikään kuin asia olisi noin mustavalkoinen. Tässä pari pohdintaa aiheesta.

Kysymyksen täytyy olla ylitsepääsemättömän vaikea ja ahdistava perussuomalaiselle agraariyhteisön kasvatille (ei välttämättä samannimisen puolueen kannattaja). Hänen sukupolvien yli kantaneessa kasvatuksessaan kun on pyritty karsimaan pois negatiivisuuden lisäksi myös kaikki ylimääräinen positiivisuus.

Itku pitkästä ilosta, ylpeys käy lankeamuksen edellä, kel' onni on se onnen kätkeköön.

Ei ole suotavaa osoittaa olevansa onnistunut ja vieläpä tyytyväinen itseensä. Leuhkaa ei katsota hyvillä mielin. On kuin kansallisen identiteetin olisi luonut ylenmääräinen masennuslääkkeiden napsiminen, joka latistaa tunteet neutraaliksi mössöksi.

Toisaalta se, että vesilasi on vain puolillaan vettä, voi myös kertoa jotain hyvää. Nimittäin, jos ei enää ole jano, koska juuri joi.

Kysymyksen asettelussa pitäisikin huomioida ensin onko jano vai ei. Ja sekin vielä oikeassa aikaperspektiivissä. Illalla kun menen nukkumaan ja siemaisen vettä yöpöydällä olevasta täydestä lasista puolet niin tiedän, että loput puolet riittää hyvin aamuun asti. Parempi olisikin kysyä: onko puolillaan oleva vesilasi riittävän täynnä.

Onko asiat mallillaan, jos puolet vanhusten hoivapalveluista toimii hyvin? Entä, jos vain puolet ihmisistä kärsii köyhyydestä? Eikö huolta huomisesta, jos kerran puolet eliölajeista on vielä elossa?

Entä milloin pankkitili on puoliksi täynnä? Pitäisikö siitä olla hyvillään vai huolissaan?

Taloustieteissä eikä talousajattelussa ole sanaa riittävästi. Bruttokansantuotteen pitää kasvaa alituisesti lisää, koska ihmisten tarpeita ja haluja ei voi koskaan tyydyttää tarpeeksi. Lasin reunatkaan eivät estä täyttämästä sitä lisää. Olisipa joku edes tyytyväinen kun lasi on puoliksi täynnä.