Poliisissa jotain outoa
Mainio kirjoitus kansalaistoiminnasta ja oikeusvaltiosta Lauri Snellmanilta. Elokapinasta siis kyse. Kirjoituksen ydin tiivistettynä:
"...oikeusvaltiossa valtion toimivalta perustuu lakiin"
"Se eroaa autoritaarisesta legalismista, jossa lakia käytetään hallitsemisen välineenä ja kansalaisen tehtävänä on totella lakia passiivisesti hallintoalamaisena."
Ja tarkemmin:
"Laki ja laillisuus muuttuvat oikeusvaltiossa keinoksi taata ihmisten oikeudet, toimivan hallinnon ja yhteiskunnan kyvyn hallita itseään demokraattisesti.
Tämä kuitenkin johtaa yksittäisten lakien arvovallan suhteellistumiseen. Lain arvovalta nojaa sen perustuslainmukaisuuteen ja arviointiin julkisessa keskustelussa, jota käydään kansalaisyhteiskunnassa vapaan median ja myös kansalaistoiminnan keinoin."
Elokapinan toiminnan kritisoiminen sillä, että he eivät noudata lakia, on siten merkki kaipuusta autoritaariseen legalismiin. Kritisoija ei ymmärrä kansalaistoiminnan luonnetta ja osaa oikeusvaltiossa.
Poliisin tehtävän olisi kai varmistaa, että kansalaiset noudattavat lakia. Mutta, jos oikeusvaltiossa lait ovat toisiinsa nähden suhteellisia, pitäisi kai poliisinkin pyrkiä noudattamaan tätä suhteellisuutta. Kun se valitsee tiukasti vain yhden lain suojaamisen, se näyttäytyy myös autoritaariseen legalismiin taipuvana.
Poliisin toiminta on muutenkin viime aikoina saanut vähän outoja piirteitä. Tässä muutama:
- Äärioikeistokytköksistä lemput saaneet poliisit.
- Äärioikeistolaisessa mediassa esiintynyt komissaario.
- Fasistisen Sinimusta-liikkeen nimissä kirveen kanssa kuvissa riehunut poliisi.
- Sekoilu ulkomaalaisperäisten raiskaustilastoissa.
- Kuusi poliisia syytteessä pahoinpitelystä pippurisumutteella.
- Poliisien irtisanomisilla uhkailu lisämäärärahojen toivossa.
- Ja uusimpana tämä erikoinen viestintä, jossa poliisi väittää joutuneensa ohjaamaan presidenttiä ja ministereitä Elokapinan 'turvallisuusuhan' takia.
Luottamus menee
helposti ja sitä on vaikea saada takaisin kun kerran on mennyt. Nyt
tarkkana siellä.
Niin, ja sitten mitä tulee kaikkiin niihin ihmisiin, jotka sanovat, että Elokapinan laiton toiminta vain vieraannuttaa ihmisiä ympäristöongelmien seuraamiselta, eikä edistä asiaa. Ettei vain olisi niin, että tässä on taas yksi selitys sille, miksi eivät itse ole valmiita muuttamaan mitään omassa elämässään ympäristöuhkien edessä?