Poliittisen muistin sietämätön lyhyys

28.04.2019

Ihmisen poliittisen muistin pituus on kahdesta viikosta puoleen vuoteen. Poliitikot tietävät varmasti tämän, joten lupausten antaminen kannattaa ajoittaa siten, että ikävien päätösten tekemiselle jää sopivasti aikaa. Kuka muistaa enää koulutuslupauksen, joka annettiin ennen edellisiä vaaleja ja hallituspuolueet sitten leikkasivat 800 miljoonaa euroa?

Toinen kätevä konsti on leikata ensin vaikka 100 miljoonaa ja sitten vähän myöhemmin lisätä 10 miljoonaa, niin hyvältä näyttää. Siinä välillä on Suomi ehtinyt jo voittaa pari jääkiekko-ottelua ja Kimi Räikkönen päässyt podiumille, joten kansan poliittinen muisti on ehtinyt tyhjentyä siltä osin.

Viime vuoden lopulla kahdeksan puoluetta yhdessä julistivat sitoutuvansa 1,5 asteen ilmaston lämpötilan nousuun tarvittaviin toimiin, mitä ne nyt sitten olisivatkaan. Sitten kun ennen vaaleja kysyttiin kantoja metsien hakkuumääristä, niin gallupsuosiossa olevan puolueen pääministeriehdokas näytti valtiomiestaitojaan kierrellessään kysymystä kuin kissa kuumaa puuroa vedoten asiantuntijoiden epätietoisuuteen aiheesta, vaikka hakkuiden vähentämistä pidettiinkin selvänä.

Nyt kun Metsä Group ilmoitti uuden metsiä nielevän jättitehtaan rakentamisesta Kemiin, niin samainen herra voikin luvata lisääntyvien hakkuiden olevan ihan ok. Eikä puhettakaan asiantuntijoiden lausumista varoituksista, että hakkuita pitäisi joka tapauksessa vähentää, jotta hiilinielut kasvaisivat.

Eikä siinä kaikki. Rahahanat aukesivat myös infran rakentamiseen, jotta puita saadaan sisään ja sellua ulos mahdollisimman nopeasti. Ympäristövaikutukset voi unohtaa kun tehdas lupaa lisää taloudellista toimeliaisuutta. Kansa ei välttämättä leveämpiä teitä ja syvempiä väyliä tarvitse, joten yritystuistahan tässä on kysymys. Puolueet lupaavat niitä ensin leikata ja laittaa tuotannolle haittaverojakin, joten lupaukset rikottu tuplasti. Luottamus ihmisen poliittiseen muistin lyhyyteen on vahva.