Politiikan dialogi on rikki

04.09.2021

Tässäpä oiva esimerkki tavallisesta dialogista politiikassa. Kaksi poliittisesti aktiivista ihan fiksua ihmistä keskustelee netissä julkisesti. Demariblogisti Saku Timonen (aka Uuninpankkopoika) ja kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma, joka on kunnostautunut maahanmuuttajavastaisesta asenteestaan.

Saku kirjoittaa kriittisesti Pian puheista YLEn A-Talkissa ja yrittää oikaista Pian käsitystä maahanmuuttajien lellimisestä työttömyysturvan suhteen:

"Vasta oleskeluluvan saatuaan hän pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, ja silloin häntä koskevat ihan samat velvoitteet kuin syntyperäistä suomalaistakin."

Pia vastaa blogin kommentissa:

"Käytännössä ulkomaalaistaustaisten työttömyysturvaa ei leikata. TEM:stä saamieni lukujen mukaan 15-60 päivän karenssi kohdennettiin vuonna 2020 noin prosentille ulkomaalaistaustaisten tekemistä työttömyysturvahakemuksista. Siis vaikka olisivat kieltäytyneet työllistymissuunnitelman tekemisestä tai hakemasta töitä."

Pia siis antaa ymmärtää tässä, että vaikka osa maahanmuuttajista kieltäytyy TE-palvelusta, he eivät joudu karenssiin niin kuin suomalainen (lue: kantasuomalainen).

Saku älähtää:

"Kansanedustaja Kauma sanoo siis saaneensa Työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedon, jonka mukaan ulkomaalaisten työttömyysturvaa ei työstä tai koulutuksesta kieltäytymisen perusteella leikata, vaikka lain mukaan niin pitää tehdä. Käytännössä hän siis väittää, että työvoimaviranomaiset toimivat vastoin lakia antaessaan työvoimapoliittisia lausuntoja, joiden perusteella karensseja määrätään."

Pia vastaa:

"Ei tulisi pieneen mieleenikään väittää, että virkamiehemme eivät noudata lakia. Totta kai he noudattavat. Karenssit on pantu aivan varmasti toimeen juuri niin kuin laki edellyttääkin."

Eli siis kategorinen kieltäminen ja jatkaa:

"Kun kuitenkin nähdään, että karenssiin johtaa vain noin prosentti työttömyyskorvaushakemuksista, niin tässä on meille päättäjille pohdinnan paikka. Kun tuon tilaston mukaan lähes kaikki maahanmuuttajat noudattavat heille henkilökohtaisesti tehtyä suunnitelmaa, niin miksi he eivät siltikään työllisty?"

Pia väistää valheellisen väittämänsä todennäköisesti tietoisena siitä, yrittää vaikuttaa vastuulliselta ja jatkaa lopuksi:

"Toivoisin luonnollisesti myöskin, että kirjoituksistani ei lähdettäisi vetämään tarkoituksellisen virheellisiä tai valheellisia johtopäätöksiä."

Pia uhriutuu ja yrittää demonisoida hänen valheellista väittämäänsä paljastavaa Sakua.

Keskustelu päättyy toistaiseksi tähän. Saku on fiksu eikä lähde jankkaamaan.

Poliitikon logiikka toimii näin:

  1. Ups, lipsahti valhe.
  2. Kiellän sen kategorisesti.
  3. Uhriudun väittämällä, että valheen paljastaja väittää minun olevan valehtelija.
  4. En korjaa valhetta, vaan luotan siihen, että kannattajat eivät tajua tai välitä, eikä toimittajia kiinnosta.