Politiikan titanic

20.07.2021

Vanhempi väki saattaa vielä muistaa marlboromiehen mainoksessa sytyttämässä savuketta lännenhattu päässä tuimasti kameraa katsellen ja testosteronia tihkuen. Mieshän sitten kuoli keuhkoahtaumatautiin. Tupakoinnin ihanuutta lobbasi tupakkateollisuus vuosikymmeniä yrittäen kumota väitteet tupakoinnin haittavaikutuksista.

Samaahan on tehnyt öljyteollisuus fossiilisten polttoaineiden vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen. Miljardeja ja miljardeja on upotettu propagandaan, jota tuottavat ajatushautomot kuten Cato Institute tai Heritage Foundation, jotka liitetään myös äärioikeistoon.

Samalla asialla tuntuu olevan metsäteollisuus ja sen apurit. Taktiikkana on sotkea ihmisten tietämystä esimerkiksi metsien hiilinieluista. Se toimii niin, että lasketaan yksinkertaisesti talousmetsien puiden runkojen vuosittainen kasvu ja vähennetään siitä korjatun puun kuutiomäärä. Yksinkertainen tieto uppoaa yksinkertaiseen kansaan. Totuutta hiilinieluista ei taida kuitenkaan tietää vielä kukaan.

ETLA kuuluu samaan klusteriin kuin EK ja EVA ja tuottaa myös ajatushautomona tietoa talouselämän tarpeisiin ja pönkittää talousajattelun hegemoniaa ihmisten mielissä. Siksi onkin mielenkiintoista, että juuri se on tuottanut selvityksen, jossa kerrotaan, että hiilinielut pienenevätkin huomattavasti vähemmän kuin tuosta yksinkertaisesta laskutoimituksesta voisi päätellä. Pienentyminen saattaakin olla jopa kaksi kertaa vähäisempää. Kumman vähälle huomiolle jäänyt juttu maassa, jossa puheiden mukaan on maailman paras metsäosaaminen.

Jos siis tavoite olisi hakata vaikka 70% vuotuisesta kasvusta, niin hiilinielupa ei olekaan 30%, vaan jotain ihan muuta. Saattaa olla jopa -merkkinen. Mitenköhän kauan nyt menee siihen kun oikea tieto saadaan esille ohjaamaan politiikan titanicia kääntämään suuntaa? Marlboromiehiä näkyy edelleenkin ja maailman hiilidioksidipäästöissä ladellaan ennätyksiä löpöä polttamalla samaan tahtiin kuin lämpöennätyksiäkin.