Pummeina pellolle?

31.08.2020

Äskettäin valmistunut raportti kertoo taloudellisesta eriarvoisuudesta Suomessa 2020. Siinä ohessa tutkijat ovat pähkäilleet myös äänestäjien käyttäytymistä tässä valossa. Siis miten erilaisessa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset kannattavat tai inhoavat eri puolueita.

Ei tuloksissa mitään kovin merkillistä uutta ole. Rikkaat suosivat Kokoomusta ja köyhemmät enemmän vasemmalla olevia. Mielenkiintoinen huomio on kuitenkin se, että ne keskiluokkaiset, joiden asema on heikentynyt tai kokevat sen uhkana, äänestäisivät perussuomalaisia. Nimittäin pohdinnan arvoiseksi tekee tästä se, minkä takia heidän asemansa on uhattuna ja keskiluokka katoamassa?

Vastaus on yksinkertainen. Eriarvoisuutta lisää se, että siitä hyötyvät vallassa olevat. Ketkä siis hyötyvät? Tietysti ne, joiden asema on jo hyvä. Sehän vain siitä paranee.

Kun raportti kertoo, että Kokoomus on rikkaiden puolue ja he ovat olleet vallan kahvassa pitkään, niin eipä ole ihme, että eriarvoisuus on kasvanut. Viime vaaleissa sitten valta keikahti vasemmalle ja voisi kuvitella, että tästä seuraa jokin muutos. Tuskinpa.

Nimittäin ei valta puolueilla ole globaalistuneessa maailmassa, vaan rahalla itsellään. Kokoomus nyt vain sattuu olemaan se puolue, jolla on tukenaan rahan valta eli ne kuuluisat markkinavoimat.

Se, minkä pitäisi aiheuttaa nyt pohdintaa, on miksi perussuomalaisten kannatus on niin suuri kuin se on. Jos kerran sen kannattajien taloudellinen asema on uhattuna ja syypää on globaalin talouden vallassa, niin miksi he haukkuvat väärää puuta. Heidän vihollisensa kun on punavihreä blokki eikä Kokoomus.

He ovat ottaneet silmätikuksi heikommassa asemassa olevat: maahanmuuttajat, sosiaalipummit ja vähemmistöt, joita 'vihervasemmisto' hyysää.

Tähän voi olla kaksi syytä. He ajattelevat, että heidän oman köyhtymisensä uhka johtuu valtiosta (lue: vasemmistohallituksesta), joka verottaa heitä, koska valtio hyysää noita heikompiosaisia. Parempi olisi siis potkia pummit pellolle, jottei valtio ryöstä kunnon ihmisten tuloja veroina.

Toinen, ehkä vähemmän pohdittu syy on se, että he pelkäävätkin itse joutuvansa tuohon heikkoon asemaan nyt, kun kokevat olevansa globalisaation häviäjiä, kuten raportissa kerrotaan. Pelkäävät  joutuvansa oman politiikkansa vuoksi pummeina pellolle potkituksi. Ainoa keino torjua se on päästä itse valtaan.

Perussuomalaisten kannattajat eivät tätä paradoksia näe. He haluavat olla Kokoomuksen kavereita, koska molemmat haluavat verot alas. Eivät kuitenkaan huomaa, että juuri Kokoomuksen kyljessä he ovat itse matkalla pummeiksi. Elävät siinä harhassa, että päästessään valtaan ovat muka voittajia.