Puut katoavat hiilinieluihin

21.01.2019

Voisiko sekavampaa ja tavallista kansalaista hämmentävämpää keskustelua olla kuin mitä kaiken maailman poliitikot käyvät metsien hakkuista ja hiilinieluista. Ei oikein aukea ja samaa sanovat asiantuntijatkin, mutta poliitikot vaativat silti päätöksiä toisiltaan tämän sekoilun perusteella.

Hiilinieluja laskemaan on laitettu Luonnonvarakeskus (Luke), joka toimii maa - ja metsätalousministeriön alla, joka taas toimii poliittisessa ohjauksessa kulloinkin vallassa olevien puolueiden toiveiden mukaan. Lukelta saadaan päätösten tueksi maksimihakkuuarvioita, joita tietokoneet raksuttavat kun ohjelmiin syötetään alkuparametrit. Lopputulos on sitten algoritmien varassa, mutta sopivasti parametrejä muuttamalla, hakkuutavoitteiksi saadaan isojakin eroja.

Nyt selvisi, että yhdeksi parametriksi laskelmiin oli laitettu metsän tuottoprosentti. Mitä suurempi, sitä enemmän metsää saa kaataa. Siis hetkinen! Tätä pitää oikein miettiä. Jos vienti vetää ja sellutehtailla kattilat käy kuumina, niin tietenkin puuta kannattaa myydä ja syöttää kattiloihin runsaammin ja metsät tuottavat enemmän silloin kun raakapuun hinta nousee. Mutta mitä tekemistä tällä on ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa? Höh?

"Myös Lukesta myönnetään, että joulun alla julkaistuun laskelmaan pohjaava metsäpolitiikka pienentää Suomen hiilinieluja, koska se sallii suuremmat hakkuumäärät."

Selitys löytyykin ympäristöministerin suusta:

"Jos taas niin kävisi, että metsätalouden puunkorjuun volyymi ja teollisuuden volyymi kasvaisi niin suureksi, niin kyllä silloin toimiala itse tulee maksamaan Suomen valtiolle niin paljon veroja, että ne verot ovat paljon suuremmat kuin se mahdollinen nieluyksiköiden hankinta muualta, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen."

Toisin sanoen, koska sellukattilat nielevät enemmän puuta kun vienti vetää ja nostaa puunjalostusjättien tuottoja, niin valtio voi ostaa anteeksiantoa muilta itselleen lisääntyneillä verotuotoilla. Tosin saattavat ne verorahat olla sitten peräisin esimerkiksi liikenteen kohonneista haittaveroista, joita tavalliset kansalaiset maksavat.

Ai, mites sitä ilmastonmuutosta tässä torjutaan? No, ei mitenkään.

"Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet kompensaatiomekanismia, sillä se johtaa niiden mukaan tilanteeseen, jossa ilmakehään jää enemmän hiilidioksidia kuin pitäisi." (YLEn uutinen)

Hiilinieluiksi voisi pikemminkin kutsua juuri sellutehtaita, jotka nielevät puuta kiihtyvällä sykkeellä kun vienti vetää. Muutaman sadan metrin päästä tästä kirjoituspaikasta kuuluu kiskojen jylinää kun monikymmenvaunuiset junat vievät puuta Etelä-Saimaan rannoilla sijaitseviin sellutehtaisiin. Motot jyskäävät välillä myöhään lauantai-iltanakin pimeää metsää valaisten kirkkailla lyhdyillään. Ennen puunrungot uitettiin kesällä pitkinä lauttoina järvien selkiä pitkin, mutta nyt ne vilisevät kiskoja ja kumikanavia pitkin vimmaisena virtana ympärivuotisesti maailman paperitarpeita varten.

Hyvä kai niin, sillä kun sellutehtaan insinööri lähtee viikonloppuna Puumalan torille ostoksille 30 solmua plaanaavalla sulavalinjaisella yli 200 hevosvoimaisella ja 50 litraa bensaa tunnissa nielevällä Bayliner 245 Cruiser-veneellään, niin ei tarvitse enää pelätä tukkilautasta irronneen uppotukin aiheuttamaa reikää veneen pohjassa. Ei niele Ahti enää huonotuurista.