Ratkaisukeskeisyys mainittu

10.01.2019

MTK:n ja Maaseudun tulevaisuus-lehden järjestämässä 'maalaistentissä' pohtivat puoluejohtajat eilen ilmastonmuutoksen teemoja. Pääministeri selvästi ylpeänä omista sanoistaan julisti, että maanviljelijä on jo ilmastonmuutoksen torjunnan sankari ja osa ratkaisua - ei osa ongelmaa. Iltapäivälehti sitten hehkutti pääministerin olleen ratkaisukeskeinen.

Aivan pääministerin oma idea tuo sanonta ei ole, vaan sitä toistetaan kun halutaan kääntää huomio ongelmien syistä poispäin. Tosiasiahan on se, että maa- ja metsätalous on ollut suurimpia ympäristön kuormittajia viime vuosikymmeninä. Pitääkö sitten yksittäistä maanviljelijää siitä syyllistää vai pitää sankarina onkin toinen juttu. Ratkaisukeskeisenä vaihtoehtona ylilannoittamiseen eräs sanoi kerran, että lakatkaa syömästä, siirtäen vastuun näin kuluttajille. Kollektiivista vastuuta ympäristöongelmista on vaikea tunnistaa missään yhteiskunnan viiteryhmässä.

Samanheimoinen viestintäongelmaan tarkoitettu ratkaisukeskeinen sutkaus on se kun 'savolainen puhuu niin vastuu siirtyy kuulijalle'. Onko se sitten osoitus lupsakkuudesta vai typeryydestä riippuu tietysti näkökulmasta.

"Osa ratkaisua - ei osa ongelmaa" on kätevä keino luoda kuva itsestä positiivisena ja rakentavana vaikuttajana ja samalla siirtää vastuu muualle. Kätevästi voisi esimerkiksi köyhyyden syyt hämärtää kun rinta röyheänä pääministerin tapaan sanoisi, että köyhä on osa ratkaisua - ei osa ongelmaa. Köyhä on syrjäytymisen torjunnan sankari kunhan vain ottaa itseään niskasta kiinni ja yrittää etsiä itse ratkaisut huonoon jamaansa.

Työttömän tai muuten syrjäytyneen kansalaisen omaa vastuuta halutaan korostaa, mutta silloin kun yksilönvastuuta pitäisi peräänkuuluttaa kulutuksen vähentämisessä, se ei nouse keskusteluun. Lihansyönti on jokaisen oma henkilökohtainen ratkaisu, sanottiin panelissa. Kaikki puolueiden edustajat yksimielisesti kuitenkin nostivat vihreän kortin kun panelissa kysyttiin pitäisikö kulutusta yleisesti vähentää. Ne samat puolueet hamuavat talouskasvua ratkaisuna yhteiskunnan ongelmiin.

Näin näitä voidaan pyöritellä milloin minkin tavoitteen mukaan ja aina kuulostaa itsestä hyvältä - ratkaisukeskeiseltä. Don't worry, be happy.