S(u)omessa sana on vapaa

12.05.2021

Tuukka Tervonen kirjoittaa terävästi aikamme yhdestä kurjasta ilmiöstä eli sosiaalisen median törkykanavien vaikutuksesta ihmisten käyttäytymiseen. Se ei ole vierasta politiikassakaan ja vieroittaa itsenäisesti ajattelevia kansalaisia jopa äänestämisestä.

Tervonen lataa esille kattavasti somen lieveilmiöitä ja syyttävä sormi osoittaa kohti somefirmoja, jotka rahastavat ihmisten kyltymättömällä halulla saada itseään kuuluville. Sehän se on, mikä somessa viehättää. Voi tuoda julki ajatuksiaan. Eikä väliä, miten pehmoisia ja vieraantuneita ne ovat todellisuudesta.

Ennen somea julkinen kirjoittelu oli vain toimittajien työtä. Heidän kauttaan äänen sai kuuluville, jos oli jotain tärkeää sanottavaa, joten se oli silloin vielä viestinnän ammattilaisten käsissä. Nyt somen ja nettiuutisten kommentoinnin kautta saa kuka tahansa suoltaa mitä tahansa kunhan ei riko median sääntöjä. Moderoinnin tasokin heittelee ja vain laadukkaimmissa julkaisuissa asiattomat viestit karsitaan pois. Mutta muita kanavia riittää ja mediafirmat tykkäävät kun klikkauksia tulee.

Mutta moderoinnista huolimatta kukaan ei silti pysty estämään typeryyden leviämistä kuin kulkutauti. Typeryys määritellään tietoiseksi tyhmyydeksi ja tyhmyys taas tarkoittaa sitä, että on joitakin asioita, joita nyt vaan jokaisen pitäisi tietää. Jollakulla saattaapi olla joku agendakin typeryytensä levittämisessä, mutta useimmiten se taitaa olla vain henkistä laiskuutta ja sivistyksen puutetta.

Tarkennetaan vielä, ettei synny väärinkäsitystä. Sometyperyyttä on kahta päälajia. Ensimmäisessä kirjoittaja kertoo tietävänsä jostain, mistä hän itse kyllä tietää, ettei tiedä mitään (ns. someasiantuntija). Toinen on taas kirjoittaja, joka ei yritäkään ymmärtää luettua, vaikka tietää ihan hyvin, että pitäisi edes yrittää.

Turha niitä somejättejä on tästä syyttää. Tai ylipäätään sosiaalista mediaa. Kyllä sitä typeryyttä on aina ollut, mutta se on pysynyt piilossa tai bensa-aseman kahvipöydissä. Syy on jokaisessa, joka typeryyksiä levittelee joko kirjoittamalla tai lukemalla. Paras keino estää typeryyden leviäminen on jättää some kokonaan rauhaan ja kommentoinnit lukematta. Vinkki Tervoselle.

Ja sitten blogin kirjoittamisen puolustuspuheenvuoro. Kommenttien kirjoittaja hyödyntää julkisuutta, jota ei itse ole ansainnut. Toimittajat ovat koulunsa käyneet ja työpaikkansa valinnan jälkeen saaneet. Kommentoija on kuin vapaamatkustaja, joka häikäilemättä käyttää julkisuutta hyväkseen ilman omia ponnisteluja. Se on raukkamaista.

Blogia voi pitää kuka tahansa ja jokainen ansaitsee itse omat lukijansa. Blogin kirjoittajan motiivina ei ole julkisuus, vaan useimmiten omien ajatusten reflektointi ja ihan vaan kirjoittamisen hauskuus. Ainakin niin kauan, kun kukaan ei siitä mitään maksa.

Joten siitä vaan kaikki somekommentoijat omaa blogia pitämään. Kyllä Suomessa sana on vapaa.