Sama maa

02.12.2018

Haluaisitko asua maassa, joka on onnellisuustutkimusten kärjessä vai haluaisitko asua maassa, joka on empatiatutkimuksissa häntäpäässä?

Hei, sama maa!

Maassa, jonka päivälehtien palstoilla hehkutellaan formula- ja jääkiekkomiljönäärejä harva se päivä vai maassa, jossa aika usein uutisoidaan autoilijoista, jotka törmäilevät ihmisiin ja pakenevat paikalta?

Hei, sama maa!

Maassa, jossa rakennetaan arkkitehtonisesti hienoja kirjastoja ja museoita vai maassa, jossa kokonaisia kouluja ja sairaaloita evakuoidaan kun katot romahtavat ja sisäilmasta löytyy myrkyllisiä mikrobeja?

Hei, sama maa!

Maassa, johon ulkomaisia turisteja houkutellaan puhtaalla luonnolla vai maassa, jossa järvien sameus on lisääntynyt jatkuvasti ja keskikesällä ei haisevaa vettä voi käyttää pesuvetenä saunassa kun metsiä 'hoidetaan' ojittamalla ja pelloille levitetään liikaa lehmänpaskaa?

Hei, sama maa!

Maassa, joka on hyvä yhteiskunta korkeasti koulutetulle keskiluokalle ja duunareille vai maassa, jossa köyhistä ei osata pitää huolta?

Hei, sama maa!

Maassa, joka on vauras, terveydenhuolto toimii ja ihmisille on ainakin annettu mahdollisuus olla maailman sivistyneimpiä vai maassa, jossa ihmiset ovat välinpitämättömiä, epärehellisiä ja julmia?

Hei, sama maa!