Sankarista veropakolainen

04.10.2022

Kansa on saanut taas uuden sankarinsa. Nuori lippalakkipäinen ratinkääntäjä valloittaa miehekkään urheilulajin kannattajien sydämet. Heh, kuka nyt jaksaisi murehtia fossiilisen energian tuhlausta ja ilmastokriisejä ralliautoilun menestyksen riemuissa. Rallikansaa ei vaivaa rumba, jossa nelipyöräisiä tehopaketteja rahdataan rekoilla ympäri maailmaa löpöä polttaen fanikunnan liikkuessa milloin milläkin pelillä sorateiden varsille seuraamaan nuorten miesten miehekkyyskoitoksia.

Mestari nuoresta iästään huolimatta vaihtaa tietty verotusmaata itselle tuottoisaampaan ja jättää kotimaan asukkaat voivottelemaan valtion velkaa ja korkeita bensan hintoja. No, toisaalta ei se yhteiskunta ehtinyt hirveästi uhrata verovarojakaan nuoren rallikuskin opintoihin. Opit taitavat olla saatu bensaa suonissa varjoisilla metsäteillä jo aikanaan. Koulun penkiltä riittää kun oppii vääntämään muutaman englanninkielisen lauseen kotimaan murteella.

Isätkin kotona hehkuttavat urheilutoimittajien suosiollisella avustuksella rallimenestystä ja nuorten kuskien voitokasta vauhtia. Liekö sitten vaikutusta ollut siihen, että joillekin isän hyväksynnän ansaitsemiseksi nuorukaisten on pitänyt näyttää mallia ja ajaa riemukkaasti päin mäntyä vieden mukanaan samalla pari muutakin vauhdin ihailijakaveria taivaallisille rallipoluille.

Rahahan se pyörittää rallisirkustakin. Rahaa lapioivat lajiin sponsorit ja mainostajat. Osansa rallisankarien kotimaan verottajan ulottumattomiin viemistä miljoonista tuottaa siis jokainen moottoriurheilua seuraava fanittaja ihan vain antamalla aikansa tv:n tuijotteluun. Harva edes huomaa osallistuvansa.