Seuraava potilas!

05.04.2022

Millähän ammattiryhmällä olisi eniten vastuuta? Varmaan ensimmäiseksi tulee mieleen lentokapteeni ja lääkäri.

Pilotin pieni moka saattaa aiheuttaa usean ihmisen kuoleman. Lääkäri on vastuussa potilaan hyvinvoinnista ja sehän on meille kaikille tärkeä: taloudellisen vaurauden ja sosiaalisten suhteiden lisäksi se kolmas menestyksen tukipilari. Jos terveys menee, menee helposti nuo muutkin. Lääkärit pitävät talouden rattaat pyörimässä. Siitä kannattaa maksaa.

Miten lääkärin vastuu sitten näkyy muuten kuin palkassa ja arvostuksessa? Mitä tapahtuu, jos lääkäri tekee virheen? No, jos se on tarkoituksellinen, hän joutuu tietty rikosvastuuseen. Onneksi sitä ei juuri tapahdu. Entä, jos se on vain vahinko, huolimattomuutta, tietämättömyyttä? Mitä sitten tapahtuu?

Eipä juuri mitään. Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli.

Potilaalla on kuitenkin oikeuksia. On jopa laki sitä varten. On myös Potilasvakuutuskeskus (PVK), jonne voi tehdä vahinkoilmoituksen, jos potilaan mielestä virhe on tapahtunut. Sähköinen lomake löytyy netistä.

Sitten vaan odottamaan. Päätös tulee aikanaan noin vuoden päästä. Pitäähän nähdä ensin tuliko virheestä vaikutuksia. PVK:ssa pyydetään lausunto asiasta asiantuntijalääkäreiltä ja sitten se sama käsittelijä, joka otti vastaan ilmoituksen, tekee päätöksen korvauksen saamisesta. Se yksi ihminen.

Vain pieni osa ilmoituksista johtaa korvauksiin. Korvauksen määrä katsotaan vertaamalla vahinkoa liikenneonnettomuuksista maksettuihin korvauksiin.

Yksi syy korvauspäätösten vähäisyyteen on se, että pelkkä virhe ei vielä merkitse mitään. Virheellä pitää olla myös vaikutuksia. Pitää siis olla pää kainalossa tai vastaavaa, jotta käsittelijä voi tehdä myönteisen päätöksen korvauksesta.

No, jos ei ole tyytyväinen hylkäävään päätökseen, voi aina tehdä valituksen kätevästi sähköisellä lomakkeella potilasvahinkolautakunnalle, joka tutkii päätöksen perusteet. Siis sen yhden ihmisen tulkinnan. Siihenpä meneekin sitten taas vähintään vuosi.

Lääkäri voi siis tehdä virheen ja ainoa seuraus siitä saattaa olla, että potilaalle maksetaan joku rahallinen korvaus sitten joskus - tai sitten ei. Tosin siinä prosessissa voi itsessään olla vaikutuksia potilaan hyvinvointiin, kun hermot menee.

Mutta ei sitä korvausrahaa virheen tehneeltä lääkäriltä peritä. Sen maksaa yhteiskunta, joka suojelee lääkäreitä näin vastuulta.

Seuraava potilas!