Sitä saa mitä tilaa

22.04.2024

Tuntuuko siltä, että sinua manipuloidaan? Ärsyttävätkö mainokset? Epäiletkö, että algoritmit ovat ottaneet vallan elämästäsi?

Jos ei tunnu tältä, olet vaarassa! Sillä silloin sinua varmasti manipuloidaan, etkä huomaa sitä.

Mutta ei hätää. Tässä joitakin ohjeita näin alkuun, miten voit palauttaa elämäsi takaisin omaan hallintaasi.

Ohje 1. Uutiset

Jos luet uutisia netistä (HS, YLE, jne), linkkaa älylaitteeseesi aina Tuoreimmat tai Uusimmat. Älä koskaan lue listaa Luetuimmat. Miksi sinua kiinnostaisi, mitä muut lukevat. Sitä paitsi lista voi olla toimituksen tarkoituksella laatima.

Älä lue myöskään uutisten pääsivua, aiheet valitsee toimitus. Älä myöskään lue uutisia joiden otsikkona on esimerkiksi Päivän tärkeimmät uutiset tai Viikon viisi pääuutista.

Jopa ne uusimmat-listat voivat olla manipuloituja, jos uutisen päivitys nostaa sen listan kärkeen. Katso aina uutisen lopusta, onko sitä oikeasti päivitetty ja miten.

Valitettavasti vielä ei ole mahdollista valita, mitä uusimpia uutisia et halua katsoa. Et siis voi poistaa Markkasesta tai Bottaksesta kertovia päivittäisiä uutisia listalta. Niitä ei ole tietenkään pakko lukea.

Ohje 2. Some

Älä missään nimessä avaa somea omilla tunnuksilla. Somen ainoa tarkoitus on manipuloida käyttäjiä, jotta somefirmat voivat ansaita miljardeja. Voit lukea anonyyminä joitakin some-julkaisuja, vaikka se onkin tehty erittäin hankalaksi.

Esimerkiksi Facebookin ns. 'julkiset' ryhmät eivät toimi ilman kirjautumista hyvin. Se on tietysti tarkoituskin. Löytyy kuitenkin kikkoja, joilla voit välttää kirjautumisen. Facebook tarkkailee alituisesti näitä tapoja ja pyrkii estämään anonyymin käytön, koska he menettävät silloin tuloja. Kiusan kiertämisestä on tullutkin kissa-ja-hiiri-leikkiä, joten tarkempia ohjeita ei tässä kannata antaa, jottei tieto nykyisestä kiertotavasta leviä Facebookille. He tarkkailevat tämänkin sisällön käyttöä.

Ohje 3. Youtube

Vaikka Youtube mielletäänkin someen, sitä käytetään myös pelkästään videoiden (musiikki-) katseluun ja kuunteluun. Youtubea voi katsoa ilman tunnuksia ja manipulointia voi vähentää, vaikka se vaatiikin vähän työtä.

Tarkkoja ohjeita ei tässä anneta käytännön syistä, ainoastaan pääperiaatteet. Asetusten etsintä jää siis sinun omalle vastuullesi.

1. Kannattaa käyttää selainta, joka automaattisesti estää mainokset (esim. Brave).

2. Aloitussivun voi asettaa niin, että se on täysin tyhjä paitsi pakolliset muutamat ikonit.

3. Katseluhistorian voi jättää pois.

4. Suositukset voi jättää pois.

Ohjeita löytyy netistä eri selaimille. Maksullisuus saattaa poistaa mainokset, mutta ei manipulointia.

Jos haluat välttää manipuloinnin, se on mahdollista, mutta vaatii sinulta vähän vaivaa ikävä kyllä. Se on hinta, jonka joudut maksamaan itsenäisyydestäsi.

Ohje 4. Televisio-ohjelmat

Tämä koskee ainoastaan varsinaisia tv-kanavia, ei maksullista suoratoistoa. Älä hanki maksullisia suoratoistopalveluita, pärjäät ilmankin ja säästät rahaa.

Älä katso mainoskanavien tv-ohjelmia koskaan suorina lähetyksinä. Tallenna ne ja pikakelaa mainokset ohi.

Älä käytä Yle Areenan appeja, koska tarvitset tunnukset. Voit katsoa kaiken sisällön myös älylaitteen selaimella ilman tunnuksiakin (ainakin vielä).

Ohje 5. Suoramarkkinointi

Suoramarkkinointia voi vähentää estämällä se eri toimijoilta. Se on sinun oikeutesi. Firmat ovat kuitenkin ovelia ja pyrkivät haittaamaan sinua näkemästä estovalinnat. Joudut siis olemaan tarkkana verkkokauppaostosten kanssa, jotta voisit tehdä valinnat jo ostoksien yhteydessä.

Sähköpostituslistalta pitäisi päästä pois e-kirjeen lopussa olevan linkin kautta. Kiusallisimmissa tapauksissa sinun pitää ottaa yhteyttä suoraan toimittajaan ja sekään ei takaa, että markkinointi loppuu. Viime kädessä joudut ottamaan yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV). Uhka toimittajan haastamisesta käräjille on sitten se vihoviimeinen keino.

Puhelinmarkkinointi onkin vaikeampi tapaus. Ainoa toimiva keino on jättää vastaamatta muihin kuin omiin tallennettuihin numeroihin. Siitä saattaa kuitenkin koitua harmia joskus viranomaisten ja terveydenhuollon kanssa, jos eivät käytä tunnettuja numeroita, jotka puhelimesi tunnistaa.

Näillä ohjeilla pärjää aluksi. Valitettavasti niitäkin pitää päivittää, kun tilanteet muuttuvat, joten joudut jatkuvasti tarkkailemaan digitaalisen maailman käytäntöjä, jos et voi tai halua muuttaa erämaamökkiin yksin asumaan.

Sitä saa mitä tilaa.