Reboot vai relax?

08.03.2022

Hesarin jutussa kerrotaan sivilisaatioiden romahduksen syistä. Ikävä uutinen kaikille positivisteille ja teknologia- ja talouskasvu-uskovaisille. Nimittäin romahduksen merkit ovat ilmassa.

Jutussa viitataan antropologi Joseph A. Tainterin kirjaan Kuinka yhteiskunnat romahtavat. Yhteiskunnat kehittyvät vääjäämättä aina vain monimutkaisemmiksi, eikä ihminen pysy perässä.

"Tainterin keskeinen näkemys on se, että sivilisaatioiden romahduksen suurin syy on monimutkaisuuden kasvu. Kehittyessään yhteisöt pyrkivät koko ajan monimutkaisemmiksi. Se tarkoittaa jatkuvaa erikoistumista eri aloilla, mikä johtaa taloudelliseen eriarvoisuuteen ja eliitin eriytymiseen."

Ihminen luottaa siihen, että joku muu kyllä keksii keinot hallita monimutkaisuutta, lähinnä ne insinöörit ja ekonomistit. Ei toimi.

"Sivilisaatioiden monimutkaistuessa syntyy ongelmia. Näitä ongelmia ratkotaan entistä hienostuneemmalla teknologialla, joka taas aiheuttaa lopulta lisää ongelmia. Ihmisten välinen yhteys ja ymmärrys katoaa. Samalla yhteiskunnat eriytyvät. Raha ja valta kerääntyvät pienelle eliitille."

Monimutkaisuuden hallinnan puutteen synnyttämä ahdistus sitten kanavoituu poliittiseen populismiin ja nationalismiin, joista etsitään ratkaisuja vääntämään monimutkaisuudesta mutkat suoriksi. Vaikka sitten väkivallalla, kuten uutiset nyt kertovat.

Varsinaista vastalääkettä romahdukselle ei juttu valitettavasti esitä. Tässä kuitenkin kaksi. Molemmat utopiaa tietty. Tosin jokainen voisi ainakin kysyä itseltään olisiko valmis jompaan kumpaan.

1. Lopetetaan sivistyksen alasajo ja panostetaan ihmisen henkiseen kasvuun. Tuloksena olisi ihmisen elämän merkityksen valaistuminen, joka muuttaisi kehityksen suuntaa.

2. Reboot. Lopetetaan kaikki ei-välttämätön touhu viideksi vuodeksi: rakentaminen, harrastukset, viihde jne. Pidetään huoli vain ihmisen elämän perustarpeista. Materiaalisen elämän tyhjiöstä nousee ihmisen luovuus, jonka avulla ihmisen elämän merkitys valkenee ja yhteiskunnat voivat aloittaa uudella suunnalla.

Jälkimmäinenhän (materiaalisen elämän tyhjiö) sitten toteutuu joka tapauksessa, kun nykyinen kehitys jatkuu ja ihminen palauttaa itsensä kivikaudelle tuhoamalla yhteiskunnat sotimalla tai ihan muuten vain rapauttamalla kuvittelemansa elämän edellytykset ympäristönsä pilaamalla.

Kumman valitsisit, reboot vai relax?