Suosituksia

16.08.2020

Vihdoinkin! Saimme viranomaisilta maskisuosituksen. Ennen laittoivat maskin kasvoilleen vain ne, jotka luottivat sen suojaan ja halusivat välttää mahdollista omaa tartuntaa muille. Hesarin lukija kirjoittaakin mielipidekirjoituksessaan, että kun suositukselle on hyvät perusteet niin kaikki sitä noudattavat. Toisaalta ne samat perusteet oli jo olemassa ennen suositustakin.

Sitten hän vertaa maskisuositusta tilanteeseen, jossa maanteillä olisi vain nopeusrajoitussuositus. Siitä kun ei seuraisi mitään hyvää.

Itse asiassa meidän teillä on nopeussuositus. Suurin osa autoilijoista tulkitsee nopeusrajoituksen suositukseksi, jota kaikkien tulisi noudattaa. Siihen pitää vielä lisätä nopeusmittarin virhe ja rikesakkoraja. Kaikkien tulisi siis ajaa hieman mittarilukemaa suurempaa nopeutta. Auta armias, jos joku kehtaa ajaa hitaammin. Vaikka tieliikennelaki ei alinopeutta tunnekaan, niin autoilijat sen kyllä tunnistavat ja sekös nostaa verenpainetta.

Joku toinen lukija taisikin kiittää uutta tieliikennelakia, joka sallii kevytperävaunun vetämisen satasta. Ei tarvitse ohitella enää niin usein. Voi se pitää paikaansakin, mutta pari ongelmaakin tuohon liittyy.

Turvallisuudesta ovat jotkut olleet huolissaan kun peräkärryjen kunto saattaa olla mitä sattuu ja lastaustakaan ei siinä kiireessä ehdi aina niin huolella tehdä.

Toinen ongelma on se ilmastonmuutosjuttu. Peräkärryn vetäminen kun kuluttaa enemmän bensaa ja vielä sitä enemmän mitä kovempaa mennään. Koronakriisin aikanahan ihmiset remontoivat vimmalla kuulemma, joten kuskattavaa tavaraakin on nyt enemmän. "Doppelt gemoppelt", sanoisi saksalainen.

Jos nyt joku kuitenkin haluaa ajaa vähän rauhallisemmin joko turvallisuuden tai päästöjen (ja myös lompakon) takia, niin pakkoko se on aina heti pyrkiä ohittelemaan. Eikö sitä voisi vähän aikaa ajaa hiljempaa sillä audilla tai bemarillakin? Ehtii sitä perille kuitenkin.

Eihän kukaan ohittele jonoja kaupan kassallakaan. Vai voisiko ajatella, että nyt kun on maskisuositus, niin se antaisi luvan tunkea itsensä maski päällä niihin turvaväleihin, joita muut pitävät? Erityisesti, jos on audi tai bemari odottamassa parkkipaikalla.