Surkeaa journalismia

11.08.2021

YLEn toimittajan Riku Roslundin kirjoituksen otsikko kuuluu:

Analyysi: Mitä tapahtui perussuomalaisten "ihmiskäsitykselle"? Puolue saa uuden puheenjohtajan ja kelpaakin ehkä taas kokoomukselle hallitukseen

Otsikko herättää odotuksen, että toimittaja sitten tekee analyysin perussuomalaisten ihmiskäsityksestä ja mikä siinä on muuttunut niin, että puolue kelpaa kokoomukselle. Tai edes, mikä kokoomuksessa on muuttunut.

Ei tullut analyysiä. Koko kirjoituksessa ei mainittu sanallakaan, mikä on perussuomalaisten ihmiskäsitys. Se on laitettu lainausmerkkeihin, joten toimittaja ilmeisesti odottaa, että lukijat sen tietävät. Eikä tullut analyysiä edes sitä, mitä kokoomus nyt tuumaa ihmiskäsityksistä. Mikä pettymys! Mutta tämmöistä tämä journalismi on tänä päivänä, kun ei osata parempaa vaatia.

Joten analysoidaanpa sitä puolueiden ihmiskäsitystä tässä. Molempia puolueita itse asiassa yhdistää sama ihmiskäsitys, hierarkkinen. Erona on ollut vain se, että ps luokittelee ihmiset laajemmin eriarvoisiksi. Kokoomuksella se on ollut näkyvämmin vain varallisuuteen perustuvaa. Ps:llä alempaan kastiin kuuluvat periaatteessa kaikki vähemmistöt, enemmistön ollessa heidän mielestään heterot, valkoiset, lihaa syövät ja autoja rakastavat kantasuomalaiset.

Lähentymisen esteenä on ollut vain ne näkyvät poliitikot, jotka ovat uskaltaneet kertoa julkisesti mitä puolueen kannattajat ajattelevat. Eli, että vähemmistön edustajat pitäisi viedä saunan taakse. Se kun ei sivistysporvareille oikein kelpaa. Heille riittää se, että laiskoilta köyhiltä viedään tuet pois, jotta ahkerille rikkaille voidaan antaa verohelpotuksia.

Kun ps:n väistyvä puheenjohtaja sitten antoi tukensa tässä keväällä tuolle kokoomuslaisten mieltä hyväilevälle ajatukselle köyhien kyykyttämisestä, niin kokoomus vastasi ilmoittamalla, että maahanmuuttajia voidaankin kohdella eri lailla kuin kantasuomalaisia. Molemmat puolueet ovat siis julkisesti ilmaisseet kannattavansa hierarkkista ihmiskäsitystä.

Olisiko jo toimittajienkin aika alkaa puhumaan asioista oikeilla nimillä?