Suuri Vaalitentti

13.02.2020

Politiikka on rikki, sanotaan. Tapa hoitaa yhteisiä asioita on karannut raiteiltaan. Poliitikot eivät kuuntele ja puhuvat toistensa ohi, toimittajat päästävät heidät liian helpolla, kansa on pihalla kuin lumiukko. Mitä pitäisi tehdä? Tässä ehdotus nelivaiheisesta poliittisen kulttuurin oikaisuratkaisusta. Tai no, ainakin se selvittäisi missä mennään.

1. Järjestetään Suuri Vaalitentti, johon kutsutaan nykyisten eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Keskustelun aiheita on tasan yksi: ihmiskäsitys. Tentattavat joutuvat kertomaan oman käsityksensä siitä, mitä ihminen on ja millainen hänen tulisi olla. Mitkä ovat hänen arvonsa, elämäntavoitteensa, suhde itseen, muihin ihmisiin ja luontoon. Jokainen tentattava joutuu peilaamaan omaa ihmiskäsitystään siihen politiikkaan, jota hänen puolueensa edustaa sekä kertomaan, miten se suhtautuu muiden edustamiin ihmiskäsityksiin. Tentin jälkeen kaikki julkinen keskustelu ja uutisointi aiheesta on kielletty!

2. Muodostetaan Viisaiden Neuvosto, johon valitaan kattava joukko merkittäviä asiantuntijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta. Neuvoston tehtävänä on arvioida puheenjohtajien esittämät ihmiskäsitykset ja julkistaa konsensusraportti siitä, miten nämä sijoittuvat kansakunnan historialliseen kehitykseen ja nykytilanteeseen. Julkinen keskustelu on edelleen kielletty.

3. Pidetään vaalit, jossa äänestäjät voivat ilmaista kantansa siitä, mikä esitetyistä ihmiskäsityksistä vastaa parhaiten omaansa. Vasta tulosten jälkeen aiheesta saa uutisoida mediassa ja julkinen keskustelu sallitaan.

4. Pidetään jonkin ajan päästä uusi mielipidekysely, johon kaikki halukkaat saavat osallistua. Siinä on vain yksi kysymys: haluaisitko edelleen asua Suomessa?