Tähdenlento Glasgow'n taivaalla

01.11.2021

Kaukaisen galaksin ylivertaisen kehittyneen ja ystävällismielisen planeetta Zorgin lähettämä tutkain kiertää Maa-nimistä planeettaa ja seuraa sähköisen viestinnän kautta planeetan kehitystasoa. Se on lähetetty radalleen, koska Maa-planeetan yksi biologinen laji on ottanut valta-aseman, joka uhkaa koko planeetan tulevaisuutta tuhoamalla biosfääriä elinkelvottomaksi.

Tutkaimen autonominen tehtävä on selvittää mahdollisuuksia vaikuttaa kohdeplaneetan kehitykseen siirtämällä valtalajin edustajille tietoa, jonka avulla laji saisi keinot siirtyä tasapainoisempaan elämään ympäristönsä kanssa, joka mahdollistaisi lajin kehittymisen korkeammalle tasolle.

Tällä hetkellä sen tekoäly seuraa Skotlannissa pidettävää ilmastokokousta, jossa valtalajin päättäjät ovat kokoontuneet sopimaan keinoista hillitä planeetan ilmaston lämpenemistä. Aikansa seurattuaan viestintää se lähettää seuraavan raportin takaisin Zorg-planeetalle.

"Valtalaji ei ole vieläkään kehittynyt riittävälle tasolle handlaamaan itse aiheutettuja ongelmiaan. Se ei ymmärrä eroa tavoitteiden asettamisen ja ongelmien ratkaisemiseen tarvittavien keinojen välillä. Syy tähän löytyy lajin yksilöiden kehittymättömistä ominaisuuksista kuten itsekkyys, ahneus ja henkinen laiskuus.

Valitettavasti tämä kehitystaso ja planeetan tilanne on sama kuin planeetalla 192.168.1.134, jossa valtalaji lopulta taantui primitiiviselle tasolle heimojen taistellessa olemassaolostaan keskenään. Maa-planeetan kannalta on parempi jättää tämäkin valtalaji omilleen."

Tutkaimen algoritmi päättää jättää hallitun laskeutumisen ja valtalajille tarkoitetun tiedon välittämisen sikseen ja ohjaa itsensä ilmakehään kiertonopeutta muuttamatta. Glasgow'n iltataivaalle ilmestyy kirkas valojuova ja jotkut sen asukkaat panevat merkille tähdenlennon sitä suuresti ihaillen.