Taikasienistä apua?

04.03.2021

Psykedeeleistä etsitään taas apua masennukseen, kertoo tämä mielenkiintoinen juttu Hesarissa. Taas, siksi koska sitä yritettiin jo 60-luvulla, mutta homma karkasi käsistä. LSD ja taikasienissä oleva psilosybiini löysivät markkinat hupikäytöstä huonoin seurauksin.

Masennusta on toki hoidettu jo pitkään SSRI-lääkkeillä, joiden pitäisi lisätä serotoniinia aivoissa ja sillä on osalle masentuneista apua. On esitetty hypoteesi, että serotoniin vaikutus perustuisikin siihen, että sen lisäys aivoissa lisää myös BDNF:n määrää, joka on aivojen ns. lannoittaja eli edesauttaa uusien aivosolujen syntyä (neurogeneesi). Masentunut alkaa nähdä asiat uudessa valossa ja löytää elämästä hyviäkin asioita murehtimisen sijaan.

On viitteitä siitä, että psykedeelit aiheuttavat myös BDNF-ryöpsäyksen ja niiden hallitulla käytöllä voitaisiin saada parantavaa vaikutusta masennukseen. Hallittavuuteen vaikuttavat varmasti uudet kuvantamistekniikat, joista 60-luvulla voitiin vain uneksia.

Mielenkiintoiseksi BDNF:n vaikutuksen tekee tässä se, että se liitetään myös luovuuteen. Se on luovuuden eliksiiri.

Aivoissa on tunnistettu Hesarin jutussakin mainittu lepotilaverkosto (default mode network) ja uskotaan, että sillä on luovuuden kannalta myös merkitystä. Lepotilaverkosto aktivoituu kun mielen fokus ei ole missään erityisessä eli mieli vaeltelee missä sattuu. Uusia ideoita syntyy ja uusia näkökulmia voi syntyä kun aivojen verkostot alkavat keskustella keskenään ja varsinkin, jos sitä BDNF:ää löytyy aivoista.

Tästäpä voisi saada seuraavanlaisen ajatuksen.

Entä, jos ajatellaan vähän laajemmin, että muutkin ihmiset tarvitsisivat uusia näkökulmia kuin masentuneet? Eikö tämä nykyinen polarisoituminen, erilaisuuden  ja muutoksen pelko kerro juuri luovuuden puutteesta? Miten voisimme lisätä kätevästi BDNF:n määrää koko väestössä ja siten vapautua umpimielisyydestä ja suvaitsemattomuudesta?

Kansanterveydellisistä syistähän meillä lisätään fluoria juomaveteen ja sillä ehkäistään osaltaan karieksen syntyä. Mitä jos lisättäisiin samalla vähän psilosybiiniäkin? Lepotilaverkoston aktivoimistahan on nyt harjoiteltu jo vuoden päivät kotona istuen, joten kaikki edellytykset paremmalle elämälle olisi lisäämällä vähän myös BDNF:n määrää aivoissa.

Alussa mainitussa jutussa psilosybiiniä kokeillut lääkäri kertoo:

"Koin, että me kaikki olemme oman elämämme jumalia, ja maapallo, jossa elämme, on taivas ja helvetti. Siihen, kumpaa oma elämämme on, vaikuttaa se, miten kohtelemme muita elollisia. Oivalluksesta aiheutui levollinen olo: voin itse valita, että keskityn hyvään."