Tällä lähtee

11.09.2021

Hesarin lukija ehdottaa, että liikenteen päästöjä voisi vähentää alentamalla nopeusrajoituksia. Rohkea ehdotus, mutta reaktiot voi kyllä aavistaa. Et sä mua määrää -asenne puskee läpi.

Sinänsähän ajatus on hyvä, koska nopeuksia alentamalla saisi kuskikin monenlaista hyvää: turvallisempaa ajoa, rahansäästöä ja stressittömämpää elämää. Ja voisi jopa tuntea iloa siitä, että hoitaa omaa tonttiaan yhteisessä asiassa.

Herää vain kysymys, miksi sitä ei sitten voisi tehdä itse kukin vapaaehtoisesti ilman rajoituksia?

Eikö oman nopeuden valinta ole kansalaisoikeus ja kuulu yksilönvapauden piiriin? Mikään ei kiellä ajamasta hitaammin. Tieliikennelakikaan ei tunne alinopeuskäsitettä. On aivan laillista ajaa hitaammin kuin nopeusrajoitus sallii tässä yhteiskunnassa. Kenelläkään ei pitäisi olla nokan koputtamista siihen.

Mikä siis estää tekemästä näin? Tässäpä muutama veikkaus:

  1. Kuski ajattelee, että voi ajaa nopeusrajoitusten mukaan, koska hänellä on siihen oikeus. Mitään muuta ei hänelle nyt juuri tule mieleen asiasta.
  2. Kuski pelkää, että takana tulevaa ärsyttää, koska ei voi ajaa kovempaa ja tulee takapuskuriin kiinni henkilökohtaisen koskemattomuuden rajan sisäpuolelle.
  3. Kuskille ei tule edes mieleen ajaa hitaammin, koska ainahan pitää ajaa niin kovaa kuin pääsee. Niin kuin se Räikkönen ja Rovanperä.
  4. Kuski ei halua, että hänestä luultaisiin, että hän osallistuisi hallituksen pikkutyttöjen ilmastovouhotukseen.
  5. Kuski ei halua, että muut ajattelisivat, että hänellä olisi muka joku syy säästää rahaa, koska fyffeä riittää.
  6. Kuski pitää itseään loistavana kuskina ja nopeuden hidastaminen voisi antaa jonkun luulla, että näin ei olisi.
  7. Kuskilla on alla uusi auto, jonka suorituskyky on parempi kuin edellisen ja tuntuisi tyhmältä ajaa hitaammin, koska tällä lähtee.

Mikä on sinun syysi olla ajamatta hitaammin? Siksi tarvitaan rajoituksia. Jos jo ajat, kukkarosi, lastenlapsesi ja luonto kiittävät.