Taloudellista ohjausta sähkönkulutukseen

15.12.2018

Excelöin* tässä hieman lokakuun sähkölaskuani ja tein seuraavia huomioita. Vuokra-asunnossa on suora sähkölämmitys ilmalämpöpumpulla. Sähkön hintahan muodostuu kiinteistä perusmaksuista ja kulutuksesta riippuvista siirto- ja energiaosuuksista sekä verosta. Veron osuus kyseisessä laskussa oli 12%.

Vähentämällä kulutusta 10% se laskisi laskun loppusummaa 5,7%, kilpailutettavaa osuutta 3% ja veron osuutta 1%. Säästöllä saisi ostettua kahvipaketin. Mitä pienempi kulutus sitä pienempi on myös suhteellinen muutos hinnassa.

Johtopäätös on se, että sähkönkulutuksen vähentämistä ei siitä maksettavan hinnan muutos juuri motivoi niin kauan kuin laskun rakenne on tällainen. Kulutuksen vaikutus loppusummaan on liian pieni. Sähkönmyynnille pitäisi tehdä iso remontti lisäämällä kulutuksen vaikutusta ja jopa siten, että se kasvaisi progressiivisesti, jolloin energiankäyttäjiä motivoisi enemmän kulutuksen vähentäminen. Sähkön progressiivinen verotushan olisi helppo tehdä jo nyt.

PS. Aika moni ei varmaan ajattele sitä, että vuokralainen maksaa sähkölaskussaan myös osan kiinteistön lämmityskuluista, jos käytössä on sähkölämmitys. Kämppää kun pitää lämmittää asui siellä tai ei - ainakin talvella. Yläkerran naapuri voisi antaa ainakin sen kahvipaketin joululahjaksi alakerran vuokralaiselle, vink, vink!

* uussuomea: laskeskelin taulukkolaskentaohjelmalla