Tekoälyä tarvitaan

28.10.2020

'Lumi' on annettu nimeksi uudelle supertietokoneelle, joka laskee 552 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Sitä voidaan käyttää tieteen ja tekoälyn kehittämiseen.

"Supertietokone Lumi osaa arvioida kevättulvat, lumipeitteen paksuuden kehittymisen sekä ilmaston lämpenemisen."

Kätevää. Olisi Lumille muutakin käyttöä. Poliitikoille merkittävä apuväline. Tosin algoritmit pitäisi kääntää ympäri. Lumille poliitikko mielellään syöttäisi vastauksen ja sitten kone raksuttaisi aikansa ja tulostasi ratkaisuksi, miten tuohon vastaukseen pääsisi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja ja lakimies Ville Tavio syöttäisi Lumille vastaukseksi bensaveron "historiallisen" korotuksen 6 senttiä litralta ja Lumi kertoisi, miten tähän historiallisuuteen on päästy, ettei Villen tarvitsisi puhua niin hyökkäävästi ministerin päälle. Mallia keskustelutyylistä on otettu USAsta, jossa valtionpäämiehellä olisi tekoälylle käyttöä päivittäin.

Edellä mainitussa keskustelussa mukana ollut ministeri Harakkakin voisi laskettaa Lumilla perustelut sille, miten vähävaraisille tehdyt bensaveron korotuksista johtuvat kompensaatiot vähentävät päästöjä. Tekoälyhän siihen tarvitaan kun ihmisen äly ei ymmärtämiseen riitä.

Tietomurtojupakassa kielianalyytikot ovat tunnistaneet kiristäjän kirjoitustavasta, että kyseessä on todennäköisesti joku muu kuin suomea äidinkielenään puhuva.

"Tekstistä nousee useita sanavalintoja ja muotoiluja, joita suomalainen ei äidinkieltään kirjoittaessaan Paukkerin mukaan tekisi."

Lumi voisi tässäkin olla avuksi. Tosin samoilla algoritmeilla valtaosa maan somekommentoijistakin tunnistettaisiin muiksi kuin suomea äidinkielenään puhuviksi.