Tietoista tyhmyyttä

22.03.2020

Italiassa rekat kuskaavat ruumisarkkuja muualle kun paikalliset krematoriot eivät enää vedä. Suomessa keski-iän ylittäneet 'huolettomat hunsvottimiehet' pärskivät kaupan kassajonoissa ja nuoremmat bilettävät afterski-parteissa hiihtokeskuksissa ja toiset järjestävät sukujuhlia. Samalla vaaditaan hallitukselta tiukkoja toimia ja haukutaan viranomaisia.

Koronavirusta vakavampi epidemia on typeryys, tuo tyhmyyden tietoinen muoto. Ennen vanhaan kun nämä itseriittoiset miesoletetut kokoontuivat vielä alle kymmenen ryhmissä huoltoaseman baareissa, typeryys ei päässyt leviämään haitallisesti. Kiitos internetin, nyt se on levinnyt hurjaa vauhtia ja suojautuminen vaatii joko tiukan mediasuotimen päässä tai sitten älylaitteista ja muista tiedotusvälineistä kokonaan eristäytymisen.

Perussuomalaisten sivistyneesti artikuloiva varapuheenjohtaja kertoo televisiossa, että sairaaloissa jo kertakäyttöisiä suojavälineitä pestään ja kun häntä moititaan huhupuheiden levittämisestä, niin jo alkaa älämölö kun myöhemmin selviää, että jostain sellaisesta on raportoitu. Voi tätä tahallisten väärinymmärrysten määrää!

Tottakai sairaalassa pitää säästää siinä missä pystytään. Ei silti kukaan ole väittänyt, että tavarat olisi mistään loppumassa, vaikka sellaista mielikuvaa haluttiin levittää, kun paniikki palvelee joidenkin poliittisia päämääriä. Kannattaahan se tyhjentynyt muovinen puolukkahillopurkkikin kotona säästää, jos vaikka mökillä kesällä tarvii taas jotain maalailla.

Sitten väitellään siitä, että pitääkö koko kansa testata vai tehdä niinkuin viranomaiset ovat Suomessa päättäneet. Koska WHO ja Etelä-Korea ja niin edelleen. Ensin halutaan, että ollaan fiksuja ja tehdään täällä itse parhaiten ja toisaalta sitten haukutaan, jos muualla tehdäänkin toisin. Arkijärkikin kyllä sanoo, että turha se on tervettä testata tänään, koska jo huomenna voi pöpö tarttua. Menee miljardi päivässä.

Kansa on hämmennyksen vallassa. Jotkut panikoivat ja jotkut elävät kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sitä sitten selitetään tempperamenttieroilla, että me vain reagoimme eri tavalla. Ei se niin mene. Sen tempperamentin päälle olisi pitänyt rakentua kerros, jota kutsutaan sivistykseksi. Suomessa on kaikilla ollut mahdollisuus hankkia eväät siihen ennen aikuisuutta. Jos sen on itse hylännyt, turha sitten on hallitusta ja viranomaisia vaatia mistään vastuuseen.

Oikea viesti on ollut se, jota kaikki vastuulliset ihmiset ovat toitottaneet joka tuutista. Tämä ongelma on meidän jokaisen käsissä. Siksi jokaisen pitää pestä ne kunnolla. Ehkä siinä samassa huuhtoutuisi vähän sitä typeryyttäkin viemäriin.