Toimittajat Japaniin, mars

01.04.2020

Eilen A-studiossa toimittajalle oli taas laitettu tehtäväksi vängätä väkisin vastausta, jossa hallituksen toimet todistettaisiin vääriksi. Suomi muka hidastelee koronatestauksissa, koska Islanti ja Etelä-Korea. 'Milloin Suomen linja muuttuu?' on samanlainen kysymys kuin 'milloin lopetat hakkaamasta vaimoasi?'. Ei tullut vastausta tietenkään, joten mielikuva jäi päälle.

Suomessa koronatilanne on hyvä verrattuna moniin muihin maihin. Toisaalta vertailu on vähän hölmöä kun tartuntojen saatu määrä riippuu testaamisen määrästä.

Virusta levittävät ihmiset, ei hallitus. Pitäisikin tutkia, miksi jotkut levittävät herkemmin, kun taas jotkut eivät? Kenen takia niitä rajoja tarvitaan? Joissakin Suomen maakunnissa näyttää tartuntoja olevan edelleen todella vähän, vaikka epidemia on jatkunut jo viikkoja. Ei kai siellä sen enempää testata? Jospa YLE tekisi ohjelmia siitä, mikä saa jotkut vastoin ohjeita tartuttamaan toisia.

Katsotaanpa sitten ihan vain kuolleisuuslukuja nyt ja verrataan väkilukuun. Tässä pitäisi tietysti ottaa huomioon vielä se, kauanko epidemia on jatkunut eri maissa, mutta antaa jotain kuvaa.

Jopa Norjassa, jossa on ollut massiiviset testaukset, kuolleisuus on suurempi kuin täällä. Eikä Etelä-Korea ole sen parempi. Islannista taas ei voi sanoa mitään kun siellä asuu saman verran porukkaa kuin Savossa.

Katseet siis kohti Japania. Siellä epidemia on näköjään saatu hyvin haltuun. Miksiköhän? Eikös siellä juuri ihmiset asu tosi tiiviisti? Paljonkos siellä on testattu? Ehkä siellä suojautumiseen ja rajoituksiin on osattu suhtautua fiksummin? YLEn toimittajat sinne siis, mars, mars.