Tyhjää puhetta

28.01.2020

"Ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä korottamalla polttoaineveroa Suomessa."

Twiittaa Suomen ainoan äärioikeistolaisen puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaen kantaa sekä ilmasto- että talouspolitiikkaan samaan aikaan. Pitkän twiittiketjun kaikkia kommentteja ei lue erkkikään, mutta vilkaisemalla nopeasti voi todeta, että todennäköisesti kukaan ei huomaa tuon väitteen sisältävää höpöhöpöä.

Väite sinällään pitää paikkansa. Ilmastonmuutos on viheliäinen ongelma ja polttoaineveroa korottamalla sitä ei torjuta. Huomaamatta jää kuitenkin se, että koko ajatus polttoaineenveron korottamisesta ei toimi siten kuin Halla-aho sen tulkitsee kannattajilleen, jotka kauhistuvat bensakustannustensa kasvua.

Jos veronkorotuksen tarkoitus olisi oikeasti tehdä autoilusta ikävämpää ja sen vaikutuksesta autoiltaisiin vähemmän, niin päästöt kyllä vähenisivät, mutta autoilijan kustannukset pysyisivät samana, eivät nousisi.

Koska mikään ei viittaa siihen, että nykyinen hallitus oikeasti uskoisi autoilun vähenevän bensaveroa korottamalla vaivaiset 6,5 senttiä litralta neljän vuoden aikana, koko väite ilmastonmuutoksen torjunnasta näin on tuulesta temmattu. Se on tyhjää puhetta, jolla vain pidetään yllä kansan sivistymättömän osan öyhöttämistä somessa.