Tyhmyysgeenin aktivointia

15.09.2021

Mikä olisi uutisaddiktille sopivin tapa seurata maailman tapahtumia ilman infoähkyä?

Paperilehdet ovat liian hitaita ja täynnä mainoksia. Netin uutismedia sopisi siis paremmin. Ainakin, jos käyttää selainta, joka poistaa mainokset. Uutissivustojen pääsivuilla on kuitenkin toimituksen valitsemat aiheet, joten ne eivät anna oikeaa kuvaa siitä mitä juuri nyt tapahtuu.

Onneksi on se Uusimmat-osasto, jossa tuoreimmat uutiset näkyvät ensimmäisenä.

Tai niin voisi luulla. Nimittäin ainakin Hesari siirtää vanhempia uutisia ylemmäksi, jos niitä mukamas päivitetään. Siihen riittää jo se, että korjaa jonkun kirjoitusvirheen. Tätähän voisi joku jopa pitää pienenä lukijan manipulointina, jolla tietyt uutiset saadaan nostettua ylöspäin.

YLE sen sijaan pitää järjestyksen aina samana ja sehän on kiva juttu uutisaddiktille. Ei tarvitse vieritellä sivua etsiäkseen sen uusimman. Vähän aikaa sitten siellä oli kuitenkin sellainen kummallisuus kuin uutinen, johon oli koottu tuoreimmat. Kyllä, Tuoreimmat-sivulla kootut tuoreimmat. No, se on nyttemmin hävinnyt. Kiitos toimitukselle siitä.

YLE:n Tuoreimmat-palstalla on vain yksi toinen ongelma, joka ärsyttää uutisaddiktia. Ja se on urheilun suuri osuus. Tässä viikon aikana (ma-su) kirjatut urheilun osuudet sekä Hesarissa että YLE:llä:

YLE:n tuoreimmissa uutisissa siis keskimäärin lähes joka kolmas uutinen on urheilua. YLE vastaa tähän kritiikkiin, että uutisia seuraa myös urheilusta kiinnostuneita ja siksi se yrittää pitää tarjontansa tasapainossa. No, tasapuolisuuden voi kukin määrittää aina omista lähtökohdistaan, eikö vain?

Tässä voi olla kysymys myöskin laajemmastakin projektista tyhmentää kansaa, kun siihen liitetään vielä some*. Saattaa käydä niin kuin elokuvassa Idioluutio (Idiocracy v. 2006), jossa keskiverto älykäs päähenkilö jäädytetään kokeessa ja unohdetaan 500 vuodeksi. Kun hän herää, hän huomaa olevansa koko planeetan fiksuin tyyppi, koska ajan saatossa fiksut ihmiset eivät ole viitsineet tehdä lapsia ja koko kansakunta on evoluution johdosta tyhmentynyt.

Sinänsä mielenkiintoinen ajatus, mutta maailmaa seuraamalla voi todeta, että enää ei tarvita 500 vuotta samaan. Tyhmyysgeenin aktivointi voi tapahtua nopeamminkin.

____________________

* Vai mitä mieltä olette yhden näiden somen kaikkien alojen asiantuntijoiden kommentista, jossa hän kertoo, että kun ajaa autolla kovempaa, niin siinä säästää aikaa vuodessa niin paljon, että voi pitää viikon loman etelän lämmössä?