Uskoisko demokratiaan?

07.10.2021

Elokapinan mielenosoittajista sanotaan, että asia hyvä, mutta keinot väärät. Ei saa häiritä muiden elämää. Ei saa rikkoa lakia. Pitäisi käyttää kansalaisoikeuttaan ja pyrkiä vaikuttamaan äänestämällä, kuten demokratiassa tehdään.

Katsotaan, mitä sanoo kyselytutkimus, jonka on tehnyt Kantar/Sitra 2019. Huolta ilmastonmuutoksesta kantaa 58% ja huolen häivää ei näe 38%. Poliitikoihin uskoo tässä 22% ja ei usko 51%.

Valtaosa kansalaisista ei siis usko, että poliitikoiden motivaatio ja kyky vastata huoliin toimisi. Mikä olikaan Elokapinan viesti? Valtiovalta ei tee tarpeeksi. Elokapinalla on siis valtaenemmistön tuki.

Entäs sitten se äänestäminen? Kyselyn mukaan kansalaisista 34% sanoo, että ilmastonmuutos ei vaikuta puoluevalintaan eli saman verran kuin niitä, jotka eivät kanna huolta ilmastonmuutoksesta. Loogista.

Mutta miksi vain 36% sanoo, että ilmastonmuutos vaikuttaa puoluevalintaan? Eikös sen pitäisi olla 58%? Jos olisi, niin voisi kuvitella, että jotain tapahtuisikin. Ja Elokapinan ei tarvitsisi istua kadulla tukkimassa liikennettä.

Ehkä demokratiaan viittaavien sormi pitäisikin osoittaa peiliin?