Usvaa putkesta

14.05.2019

Oletko joskus katsonut merelle päin Helsingin rannoilla ja ihmetellyt keltaisen harmaata usvakerrosta siellä jossain Tallinnan suunnalla horisontin päällä? Siellä näkyy elämäntapamme jätöksiä muistuttamassa meitä taloudellisen toimeliaisuuden ulkoisvaikutuksista niin kuin niitä taloustieteissä kutsutaan. Ilmansaasteitahan ne.

Jos vielä ihmettelet moista, niin katsopa tilannekuvaa tänä aamuna:

(marinetraffic.com, flightradar24.com)

Siellä liikkuu Jussi, Lieselotte ja Pierre muutaman muunkin kanssa kuka minnekin. Ja tavaraa laivat ja koneet pullollaan maan alta pumpattua elolientä poltellen.

Jonkun verran menoa yritetään hillitä nyt kun laivoille haluttaisiin laittaa nopeusrajoituksia, jotka vähentäisivät päästöjä edes hieman. Mutta, ei - ei sentään meillä sellaista haluta, kun:

"Esimerkiksi aikataulujen yhteensovittaminen voisi olla vaikeaa vilkkailla reiteillä Suomenlahdella."

"Nopeus puolestaan on erityisen tärkeää Helsingin ja Tallinnan välisessä matkustajaliikenteessä, jossa satamassaoloajat pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä."

Mukavaahan se on päästä nopsaan Tallinnan toreille istuskelemaan ja ravintoloiden antimia nautiskelemaan. Laivojen seilaaminen on jopa niin tärkeää, että valtiokin laittaa isoja rahoja niitä tukemaan, jotta kansalaisilla olisi helpompaa keksiä mihin omia rahojaan käyttävät. Joku taisi sanoakin, että kyllä laivat voisi tehdä päästöttömiksi vaihtamalla dieselmyllyt polttokennoiksi, mutta Tallinnan reissu maksaisi yli 1.000 euroa. Tulisi oluttuopille Raatihuoneentorilla pikkuisen lisähintaa.