Uuden ajan evankelistat

31.07.2020

YLE:n Aamutv:ssä pohdittiin polttoaineveron korotuksen vaikutuksia. Haastateltavina oli autoilun ihanuutta lobbaavan Autoliiton edustaja ja tietenkin yksi pääekonomisti. Tällä kertaa Veronmaksajien keskusliitosta. Veronkorotuksen tarkoitusta puolustava henkilö loisti poissaolollaan. Ilmeisesti toimittajaakin oli ohjeistettu välttämään mokomaa aihetta.

Aina kun jotain merkittävää tapahtuu niin paikalle kutsutaan pääekonomisti - tuo länsimaisen ihmisen uuden uskonnon pääevankelista, jonka tehtävänä on tuoda pelastuksen ilosanomaa kansalle, joka pimeydessä (lue: tuotannollinen tehottomuus) vaeltaa. Suuressa viisaudessaan pääekonomisti antaa oraakkelimaisen ennustuksen tulevasta ja ohjaa kansaa tiellä kohti vaurastumisen valoa.

Ainoa vaan, että harva edes viitsii katsoa, miten hyvin nuo ennustukset yleensä menevät. Eipä tunnistaneet 90-luvun lamaa tai 2008 kriisiä, koronasta puhumattakaan. Muutenkin pääekonomistien puheet tuntuvat menevän yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta se puhe ei olekaan pääasia, vaan se, että uutisvälineellä on joku tärkeänoloinen haastateltava. Se antaa kuvan siitä, että ollaan ajan hermolla.

Aamutv:n toimittaja sitten kyselikin, miten pahasti bensaveron korotus kouraisee ketäkin. Haastateltavat tietysti auliisti paljastivat asemansa pohjustamana, että kirpaiseehan tuo. Lisälasku tavisautoilijalle on siinä 70-80 euroa vuodessa kun kilometrejä tulee keskimäärin 17.000. Mahtuu siihen monenlaista suhailua.

Kumma kyllä kokonaan pois keskustelusta jäi sellainen ajatus, että jospa suhailisikin vähän vähemmän niin ei tuntuisi kukkarossa yhtään. Valtio ei tästä kuitenkaan tykkäisi, koska jäisi vastaavat veroeurot saamatta. Idea on näet, että kun saastuttaja maksaa niin maailma pelastuu.