Uusliberalismi ja joulupukki

18.12.2019

18. joulukuuta 2019 nettiHesarin otsikoissa:

"Runsas vesisade saattaa aiheuttaa tulvia Etelä-Suomessa."

"Australiassa oli tiistaina maan kaikkien aikojen kuumin päivä."

Saaressa mökkiään pitävä jännittää pääseekö tänä jouluna ensimmäistä kertaa mökille veneellä.

Talousennusteet kertovat, että talouskasvu uhkaa pienentyä ensi vuonna. Katseet kohdistuvatkin nyt kotimaisen kulutukseen, joka pelastaisi sen vähäisenkin. Onneksi on joulunalusaika ja kuluttajat pitävät yllä tuota toivetta ainakin jonkun aikaa. Ja onhan sitten jo aleaikakin tulossa hetimiten.

Jotkut ovat huolissaan samaan aikaan yksityisen varallisuuden heikosta tasosta. Enemmän pitäisi kuulemma säästää ja sijoittaa, jotta investoinnit lisäisivät tuotantoa ja siten myös talouskasvua. Milläs säästät kun samalla pitäisi kuluttaakin ja sitäkin tehdään velkarahalla kuulemma enemmän ja enemmän?

Sitten kun lukee noita lehtiotsikoita tulee miettineeksi kulutuksen vaikutuksia ja se saattaa ahdistaa kun samalla talouden rattaiden voitelusta pitäisi kantaa huolta. Melkoisessa puristuksessa on tavallinen kansalainen tänä päivänä. Teet mitä tahansa aina menee väärin.

Nobelpalkittu Joseph Stiglitz on arvostettu talousviisas, joka on kulkenut nykymeininkiin uskoviin verrattuna vähän vastavirtaan jo pitkään.  Hän sanoo, että viimeiset 40 vuotta meille on uskoteltu, että talouskasvun hedelmät kypsyvät uusliberalistisen talousajattelun tuotoksena, mutta tulos ei olekaan aivan vastannut odotuksia.

Aina kun uusliberalismi mainitaan, niin se herättää tietyissä ihmisissä ärtymystä. Keskustelu siirtyykin sitten pyörimään tuon käsitteen oikeutuksen ympärille. Uusliberalismi halutaan ymmärtää jotenkin vain sellaisena haukkumasanana. Talouskasvulle kun ei ole vaihtoehtoja. Siihen pitää uskoa kuin joulupukkiin. Stiglitz ei usko.

Ei ole ollenkaan huono vertaus tuo uusliberalismi vs. joulupukki. Uskosta molemmissa kysymys. Erona on vain se, että joululahjat jakautuvat kohtuullisen tasaisesti verrattuna uusliberalismin lahjoihin, joista pääsee nauttimaan se sama pieni joukko ihmisiä, joka talouskasvun uskoa on julistanutkin. Tämä joulupukki jakaa siis lahjoja itselleen.

Jos ei vielä tänä jouluna pääse veneellä mökille, niin ainakin ensi vuonna. Joulupukki pitää kyllä siitä huolen.