Vapaaehtoinen tavoitesopimus

23.11.2018

Kerrassaan merkillisestä sopimuksesta uutisoi YLE eilen. Valtiovalta ja autoala ovat solmineet sopimuksen liikenteen päästöjen vähentämisestä. Kuulostaa hyvin positiiviselta ilmastonmuutoksen torjuntaa ajatellen, mutta sopimuksen sisältöä kannattaa hieman tutkia ensin.

"Sopimuksella sovitaan niistä tavoitteista, joita keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta voidaan nostaa autoalan ja valtion yhteisiksi tavoitteiksi ja jotka tukevat liikenteelle asetettujen hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita, ajoneuvojen energiatehokkuuden parantumista sekä liikenteen korkeaseosbiopolttoaineiden ja muiden vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistymistä koskevien tavoitteiden saavuttamista."

Tiivistettynä siis: sopimuksella sovitaan tavoitteista, joita voidaan nostaa tavoitteiksi ja jotka tukevat tavoitteita sekä tavoitteiden saavuttamista. Höh?

Hyvien tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan tietysti myös toimenpiteitä:

"Lisäksi sovitaan valtion ja autoalan vapaaehtoisista toimenpiteistä, jotka tähtäävät sopimuksen mukaisten tavoitteiden saavuttamiseen."

Sopimuksen teksti jatkuu sitten listaamalla lisää tavoitteita.

Mitä ihmettä tarkoittaa sitoutuminen vapaaehtoisiin toimenpiteisiin? Mistä tässä oikein sovitaan kun niitä toimenpiteitäkään ei edes mainita?

Liikenteen aiheuttamat päästöt syntyvät kulkuneuvojen päästöominaisuuksista ja siitä paljonko kulkuneuvoja käytetään. Kumpikaan taho, joka tähän pääasiassa vaikuttaa (auton valmistajat ja käyttäjät), ei ole sopimuksen osapuolena. Valtiovalta voi tietysti määrätä rajoituksia kulkuneuvojen päästöominaisuuksille ja ohjata verotuksella kulkuneuvojen hankintaa ja käyttöä. Mutta eihän tässä ole siitä kysymys, eikä autokauppiailla ole mitään roolia siinä.

Autokauppiaan ainoa tavoite on myydä uusia autoja mahdollisimman paljon ja mahdollisimman hyvällä katteella. Autokauppiaalle on siksi suotuisaa, jos autokanta uusiutuu mahdollisimman nopeasti. Ei ole siksi kovin vaikea ymmärtää, että edellä mainitun sopimuksen tavoitteena on tukea autoalan liiketoimintaa viherpesulla värjätyllä sumutuksella. Kaikkien autojen valmistaminen, myyminen ja käyttäminen lisää päästöjä. 'Vapaaehtoisen' sopimuksen taustalla lienee sellainen ajatus, että markkinatalous voi toimia myös vastuullisesti ilman sääntelyä - uskoo ken uskoo.

Liikenteen päästöjen pienentämiseksi ainoa tehokas keino on liikenteen vähentäminen.