Vapaus valita - tai sitten ei

19.10.2019

Lihasota sai uusia kierroksia kun Helsingin Yliopiston ruokailusta vastaava opiskelijoiden omistama Unicafe päätti jättää naudanlihan pois listoiltaan. Kritisoijat valittavat, että opiskelijoiden valinnanvapauteen puututaan ja jokaisen tulisi saada syödä ruokaa, jota itse haluaa. Valinnanvapaus ei siis koske sitä, että ei halua syödä jotain. Ehkä ruokalan ihmiset ovat olleet vain kaukokatseisia ja ennakoineet ruokahävikin kasvavan, jos opiskelijat jättävät pikku hiljaa ihan omista syistään naudanlihan pois ruokavaliostaan.

Opiskelijoille pitäisi varmaan kritisoijien mielestä tarjota ala carte-menu, jossa pippuripihvin saa ranskalaisilla 2,60€ hintaan. Jokainen 30€ viikkoruokabudjetilla elänyt tietää, että naudanlihan jättäminen kaupan tiskille on helppo valinta.

Naudanlihan tuotannon ilmasto- ja muista vaikutuksista sinkoilee erilaisia väitteitä sikin sokin sellaista vauhtia, että tavallisen pulliaisen on vaikea pysyä mukana ja tarkistaa faktoja. Saa valita ihan vapaasti mihin uskoo. Joku sanoo, että Suomessa päästöt ovat vain puolet mitä muualla on ja siksi se olisi ekologisesti siedättävämpää. Tosin, jos lihan tuotannon päästöt ovat 20-kertaiset johonkin toiseen nähden siellä muualla, niin sitten ne ovat edelleen 10-kertaiset meillä.

Kesämökkiläiselle ei ole annettu valinnanvapautta valita rantavetensä laatua. Pelloilta ja metsistä tulevat mömmöt kun ovat pilanneet järvien vesiä jo useita kymmeniä vuosia. Osa siis sieltä pelloilta, jonne nautakarjan lantaa levitetään. Tutkijat ja mökkiasukkaat ovat olleet hieman eri mieltä tästä kun rantojen asukkaiden kokemukset eivät oikein vastaa tutkijoiden mittaustuloksia. Keskiarvot eivät paljon lohduta, jos omasta rannasta otettu vesi alkaa haisemaan saunan lämminvesisäiliössä. Tutkimuksistahan on aina mistä valita niin kuin tämä uutinen Terrafamen jätevesistä kertoo.

Valinnanvapautta on saatu käyttää myös uuden auton hankinnassa. Nyt joka kolmas uusi henkilöauto on katumaasturi. Noita korkeita ja painavia, jotka puskevat ylväästi ilmamassoja tehokkaasti edeltään pois. Vähemmälläkin pääsisi eteenpäin.

Lisää valinnanvapautta tarjoaa uusi hiilijalanjäljentuotantolaitos kauppakeskus Tripla, jossa viisi pikamuotiketjua on avannut ovensa identiteettien shoppailulle. On mistä valita itsensä viihdykkeeksi.

Identiteetti-käsite vilahtelee myös lihakeskustelussa. Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari onkin avannut pelin määrittelemällä naudanlihan boikotoijat kasvismafiaksi. Viherituhippi voisi olla toinen kuvaava termi. Lisää löytyy kun lukee vaikka Iltalehden kommenttipalstoja. Vastakkaisen leirin identiteetille sopivan kuvaava nimi jääköön tässä valitsematta kun sillä ei oikein voita mitään.