Varmat voittajat

28.02.2020

Piskuinen pieni pöpö on tehnyt sen, mitä ilmastodenialistit ja muut öyhöttäjät ovat toittaneet väsymättä: Kiina ensin! Kas, ihme on tapahtunut ja CO2-päästöt ovat romahtaneet siellä lyhyessä ajassa. Tiedossa ei ole miten riemuissaan öyhöt ovat tämän uutisen vastaanottaneet. Finanssimarkkinat eivät ainakaan.

Pörssikurssit kautta maapallon ovat romahtaneet kun sijoittajat pelkäävät päästöjen vähenemisen mukana katoavia voittoja. Ihmiset kun linnoittautuvat koteihinsa ehkä pelaamaan koronaa, jos peli vielä löytyy nurkista. Ainakaan shoppailemaan he eivät lähde, kun juuri siellä kauppakeskuksissa ne pöpöt leviävät. Tästäkös ilmasto kiittää.

Voisi kuvitella, että vastuullisen sijoittamisen kohteiden kuten ilmastorahastojen arvot nousisivat kun rahakansa alkaa luottamaan ilmastohyvisfirmojen menestymiseen tällaisina aikoina, mutta ei se niin mene. Kurssit vajoavat niissäkin samalla tavalla. Ehkä se kertoo siitä, että eivät ne markkinat toimikkaan. Ihan samalla tavalla nämä yritykset ovat riippuvaisia kulutuksesta ja tuotannon tehokkuudesta kuin pahisfirmatkin.

Toisaalta vastuulliseen sijoittamiseen osallistuva voittaa aina. Jos päästöt vähenevät, hyvin menee. Jos ei, omat sijoitukset poikivat lisää fyffeä. Kumma juttu. Joku tässä ei nyt toimi?