Varokaa koiraa

10.03.2019

Varokaa vihaista koiraa!

Varokaa saksanpaimenkoiraa!

Molemmat kyltit rauhallisen maaseutupaikkakunnan omakotitalon etupihalla. Viesteillä pyritään levittämään pelkoa ohikulkijoissa, joista kukaan ei varmasti haluaisi mennä häiritsemään tuntemattoman asukkaan elämää. Mistä tällainen viha kumpuaa? Miksi muita halutaan pelotella?

Entäs sitten tämä irvistävän saksanpaimenkoiran kuvalla varustettu kyltti:

Pelasta päiväni, murtaudu meille!

Vitsikästä? Vihan taustalla on aina pelko, epävarmuus, turvattomuus. Aggressiivisen koiran omistaja pelkää, mutta ei halua näyttää pelkoaan, koska paljastaisi oman heikkoutensa. Siksi hän verhoaa sen vihaan, jolla siirtää omia pelkojaan muihin.

Vihapuheelle on löytynyt myös levityskanava some. Vaikka vihapuhe tuomitaankin melko yleisesti, niin pikemminkin pitäisi kysyä mitä ihminen pelkää ja onko pelolle todellisia ja konkreettisia syitä. Uskooko aggressivisen koiran omistava oikeasti, että joku todella haluaisi murtautua varastamaan juuri hänen talostaan jotain? Uskooko somevihaaja, että häntä uhkaa joku todellinen ja konkreettinen?

Vihaaja ei myönnä pelkoaan, koska hän kuvittelee torjuneensa sen. Vihasta on tullut osa identiteettiä ja siitä on vaikea luopua. Merkki siitä, että pelko ei ole poissa. Pelko hallitsee elämää.