Velkalaivaa kääntämään

23.02.2024

Ole oman onnesi seppä – on uusliberalistisen ihmiskuvan ydintä. Jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta elämästään, jolloin valtion rooli jää pienemmäksi ja julkisen talouden tasapaino voidaan saada aikaan niin, että työstä saadusta rahasta jää enemmän omaan käyttöön kun valtio ei varasta verotuksen kautta kunnon kansalaisten omaisuutta. Saadaan valtion velkalaivakin kääntämään kurssia.

Työministeri Arto Satonen (kok) perustelikin äsken aikuiskoulutustuen poistamista juuri sillä, että jokaisen tulisi ottaa enemmän vastuuta itse, jos haluaa vaihtaa toiseen ammattiin. Pankkiin vain pyytämään lainaa.

Ajatusta voisi laajentaa hieman seuraavilla esimerkeillä.

Oletko huolissasi sotemenojen kasvusta? Ei hätää. Unohda julkinen terveydenhuolto ja siirry hyödyntämään online-palveluita. Kuka tahansa voi käyttää ilmaiseksi kohta puolin markkinoille tulevia mainosrahoitteisia digitaalisia lääkäripalveluita. Näin voit osaltasi helpottaa sotehenkilöpulaa ja olla mukana kääntämässä velkalaivaa. Älä välitä julkisuudessa olevista valeuutisista, joiden mukaan palvelimet sijaitsevat Montenegrossa ja ovat kiinalaisessa omistuksessa.

Miksi kuormittaa turhaan valtion rahoittamaa pelastuslaitosta. Hanki lämmitetyn uima-altaasi yhteyteen tehokas vesipumppu ja riittävän pitkä letku, niin voit varautua sammuttamaan ulkogrillistäsi alkanut terassipalo jo paljon ennen kuin brankkarit ehtisivät paikalle.

Ala omavaraiseksi ruokataloudessasi. Tee pihanurmestasi kasvimaa ja ala viljelemään itse omaa ruokaasi. Lisävinkkejä voit kysyä maatalousyrittäjänä toimivalta maalaisserkultasi. Hän mielellään opastaa sinua, jolloin voitte myös yhdessä kehua kuinka näin vähennätte EU:n tukitarpeita. Proteiinivajeen tyydyttämiseksi liity maalaisserkkusi kylän metsästysseurueeseen. Voit hankkimasi asearsenaalin tuella omatoimisesti samalla ennaltaehkäistä nuorisojengien aiheuttaa turvallisuusuhkaa omien naapureittesi kanssa ja vähentää näin poliisin tarvitsemia verovaroin tuettuja taloudellisia panostuksia.

Oletko hankkinut uuden sähkökiukaan ja tarvitset asentajaa? Voit osallistua oma-aloitteisesti norminpurkutalkoisiin tekemällä asennukset itse. Miksi turhaan maksaa asentajalle työstä. Ohjeet löytyvät helposti netistä. Mille tahansa työlle löytyy tänä päivänä Youtube-video, jossa kädestä pitäen näytetään työvaiheet. Valtion kassavajetta kevennät kun ei tarvitse anoa kotitalousvähennystäkään. Panostukset toisen asteen koulutukseenkin kutistuvat kun asentajien määrän tarve näin vähenee.

Sen kummempaa kannustusta tähän ei pitäisi edes tarvita, jos satuit äänestämään nykyisiä hallituspuolueita.