Vieraslajeista vitsi väännetään

14.08.2019

Sananvapaudesta keskustellaan taas. Jos demari sanoo persuja rasisteiksi, niin miksi persu ei saa sanoa maahanmuuttajia vieraslajiksi? Eikö ihmisiä saa haukkua tasapuolisesti? Onko se vain politikointia vai pitäisikö haukkumisten merkityksiä jotenkin ymmärtääkin?

Varsinaisia suomalaisia edustavan puolueen puheenjohtaja J. Halla-aho ei näe mitään moitittavaa siinä, että saman puolueen kansanedustaja määrittelee jonkun ihmisryhmän vieraslajiksi. Se on kuulemma vain humoristinen kielikuva. Huumoria on siis se, että mainittu ihmisryhmä rinnastetaan eliölajiksi, joka pitäisi tuhota, koska se vie elintilaa joltain alkuperäislajilta.

Alkuperäistä ajatusta sinänsä voitaneen pitää hyväksyttynä, jos kysymys on espanjansiruetanasta tai kaukasianjättiputkesta, mutta kun kysymys on ihmisten tuhoamisesta eli tappamisesta, niin jokaisen eduskuntaan edustajia valitsevan kansalaisen pitäisi ehkä kysyä itseltään salliiko hän tällaisten huumorin kukkien puhjeta salissa vai pitäisikö ne kitkeä pois. Huumorilla, groteskillakin, kun on tapana levitä silloin kun se hyväksytään ja silloin tästä haitallisesta vieraslajista ihmisen elämismaailmassa tulee normi.

Jos yhden ihmisryhmän tuhoaminen sallitaan edes ajatustasolla, niin minkä tahansa ihmisryhmän jäsenten elämän kitkeminen pois tullaan ennen pitkää hyväksymään. Sitten on viimeistään vitsit vähissä.

Tässäpä sitten lähde haitallisia vieras- ja tulokaslajeja torjumaan aikovan puolueen retoriikkaan:

Vieraslajeja koskevat määritelmät