Vihata pilvilinnoja?

05.01.2020

Viha voi joskus olla hyödyllinen tunne. Jos elää raastavassa ihmissuhteessa ja joutuu jatkuvasti loukatuksi, viha voi auttaa pääsemään irti suhteesta. Vihan avulla aikaisempi kiintymys purkautuu ja ihminen vapautuu parempaan elämään.

Mutta silloin kun viha kohdistuu toiseen ihmiseen pyrkimyksenä alistaa hänet mitätöinnillä, panettelulla tai uhkailulla, vihaa ei voi hyväksyä noin inhimillisestä näkökulmasta. Silloin kysymys on vallasta tai oikeastaan halusta valtaan.

Viha jotain ihmisryhmää kohtaan ei ole myöskään hyväksyttävää, jos kysymys on halusta valtaan. Itse asiassa se on irrationaalista, järjetöntä.

Ai miksi? Koska ihmisryhmä on aina mielikuvituksen tuotetta. Kuin pilvilinna. Katsot hetkeksi muualle ja se on muuttanut muotoaan ja hävinnyt. Miksi vihata jotain mitä ei oikeasti ole.

Tehdään ajatusleikkinä testi, jossa jokaisesta kansallisvaltiosta valitaan yksi sopivin edustaja ja laitetaan heidät samaan huoneeseen. Se näyttäytyy siinä hetkessä ryhmänä, okei. Sitten tehdään sarja kysymyksiä eri elämän osa-alueilta. Vaikka että kumpaa juot mielummin, puna- vai valkoviiniä? Ennen pitkää huomataan vastauksista, että ainoa mikä yhdistää näitä kaikkia on se, että he ovat ihmisiä.

Saman testin voi tehdä vaikka kokoamalla kaikki Teboilin baarien setämiehet tai Kallion lattea litkivät hipsterit omina ryhminään. Voi olla, että kysymyksiä tarvitaan enemmän, mutta lopputulos on sama.

Kun kuulet jonkun sanovan, että täällä meillä päin on tapana, niin voit hymähtää. Ei ole mitään me täällä. On Pylkkäsen Ami, Kemppaisen Otto ja muut naapurit, mutta lopulta ainoa asia, joka heitä yhdistää on se, että he ovat ihmisiä.

Mikä tahansa 'ryhmä' muuttuu koko ajan. Pursiseurassa jäsenet vaihtuu, saman puolueen kannattajilla on erilaisia kantoja eri asioihin eri päivinä. Mikään kuviteltu ryhmä ei ole samanlainen joka hetki. Pilvilinnoja kaikki.

Joskus on toki käytännöllistä määritellä ryhmiä, vaikkapa tieteellisen tutkimuksen pohjaksi. Usein kuitenkin ryhmiä halutaan nähdä, koska se tekee ihmisten hallitsemisen helpommaksi, mikä voi toisaalta johtaa huonoihinkin lopputuloksiin. Työttömistä tehdään laiskoja sohvalla makaajia. Pilvilinnoja silti kaikki.

Miksi siis vihata pilvilinnoja? Ei mitään järkeä.