Voima, vastavoima ja liike

06.08.2022

Hesari kertoo elokapinan rallikilpailun yhteydessä järjestämän mielenosoituksen häirinnästä. Kuusi urhoa (epäilemättä 30-kymppisiä miehiä) ruiskuttaa vesipyssyillä lietelantaa mielenosoittajien päälle. Poliisi otti heidät kiinni ja kaverit saavat nipun syytteitä myöhemmin.

Kommenttiosiossa ensimmäinen päivystävä muutosvastarinnankiiski ilmaise tukensa häiritsijöille kirjoittamalla, että voima ja vastavoima ilmenevät aina yhdessä. Hän tarkoittaa siis, että jos elokapinan nuoret ilmestyvät jonnekin mieltä osoittamaan, aina löytyy joku vastustamaan sitä hänen mielestään oikeutetusti.

Voiman ja vastavoiman vuorovaikutus näkyy siinä, että kappaleeseen kohdistuessa saman suuruisena ne kumoavat toisensa ja kappale ei liiku. Liike syntyy siis siitä, että vastavoimaa ei ole tai se on pienempi.

Kommentoija ei varmaankaan tullut ajatelleeksi, että nimenomaan elokapina pyrkii olemaan vastavoima, joka pysäyttää liikkeen. Tässä tapauksessa siis vastavoima fossiilisen energian synnyttämälle voimalle, joka panee ralliauton liikkumaan ja tupruttamaan hiilidioksidia lämmittämään ilmastoa.

Rallikilpailun pysäyttäminen ei pelasta maailmaa. Rallin järjestäminen ja sen seuraaminen on kuitenkin indikaattori ihmiskunnan kypsyydestä. Niin kauan kuin rallikilpailuja järjestetään, toivoa ei ole.

Paskan ruiskuttajien rankaisemin kuuluu oikeusvaltion perusteisiin. Myös rallikilpailujen järjestäminen kuuluu perusoikeuksiin meidän yhteiskunnassamme. Sitten kun ketään ei enää kiinnosta moottoriurheilu, ne loppuvat. Vielä on matkaa siihen. Elämän tuhoamisen lopettaminen vaatisi nykyistä suuremman vastavoiman, jotta se pysähtyisi.